Vještak na suđenju Adžoviću za ubistvo kćerke: Adrijana nije provocirala oca

Pročitana pravosnažna presuda kojom je je Adžović osuđen na tri mjeseca zatvora uslovno na godinu, zbog nasilja u porodici
187 pregleda 0 komentar(a)
Mirsad Adžović, Foto: Savo Prelević
Mirsad Adžović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.03.2014. 09:09h

U vrijeme kada je ubio sedamnaestogodišnju kćerku Adrijanu, sposobnost Mirsada Adžovića da upravlja postupcima bila je smanjena, ali ne bitno. U momentu kada je izvršio ubistvo, nalazio se u afektu srednjeg intenziteta", kazao je prof. dr Stanko Milić.

Vještak je to saopštio pred krivičnim vijećem sudije Dragoja Jovića, u nastavku suđenja Adžoviću.

Milić je, kao predstavnik tročlane komisije ljekara vještaka, govorio o strukturi ličnosti optuženog. Kazao je da je obavljen intervju sa okrivljenim, a zatim psihološko testiranje, koje se odnosi na predilktni i deliktni period, odnosno prije i u vrijeme samog ubistva.

"Nismo našli simptome koji bi upućivali da boluje od trajnog duševnog oboljenja. Nismo našli ni znakove težeg duševnog poremećaja. Od značaja je bilo da li je postojalo provokativno ponašanje stradale djevojke. To je bilo samo verbalni konflikt ali nije bilo provokacija koji bi doveo do patološkog afekta ili bijesa. Čak i kod tog verbalnog konflikta, kod okrivljenog je mogao nastati samo afekat srednjeg intenziteta. Adžović nije ispoljavao simptome patološkog afekta i kod njega nije bilo jake razdraženosti. Provokativnog ponašanja nije bilo u toj mjeri da bi se govorilo o afektu razdraženosti jakog inteziteta", kazao je Milić.

Na pitanje tužiteljke Lepe Medenice, vještak je pojasnio da je kod Adžovića bio prisutan blagi bijes u početku konflikta, ali da je narastao najviše do srednjeg intenziteta.

"Adrijana Adžović se nije ponašala provokativno, već se nalazila u pasivnom položaju", zaključio je Milić.

Jović je pročitao izvještaj o DNK vještačenju, u kojem je navedeno da je Mirsad Adžović biološki otac pokojne Adrijane.

Na suđenju je pročitana pravosnažna presuda kojom je je Adžović osuđen na tri mjeseca zatvora uslovno na godinu, zbog nasilja u porodici.

Prema navodima optužnice, Adžović je 9. maja 2013. godine, u kući na Vrelima ribničkim kod Podgorice, kćerki zadao više udaraca rukama po glavi i tijelu. Kada je pala na pod, nastavio je da je udara nogama a potom je, kako se navodi u optužnici, uzeo drvenu motku i izudarao je do smrti. Suđenje se nastavlja 28. aprila.

Bonus video: