Šariću pritvor od 60 dana: Krio se u Južnoj Americi i Južnoj Africi

Šarić se krio u zemljama Latinske Amerike, prelazeći iz jedne zemlje u drugu, gdje je i pronađen
106 pregleda 190 komentar(a)
Ažurirano: 18.03.2014. 14:38h

Odbjegli Pljevljak Darko Šarić uhapšen je jutros, a iz MUP-a Crne Gore je TV Vijesti rečeno da se radi o predaji.

Šarić se krio u zemljama Latinske Amerike, prelazeći iz jedne zemlje u drugu, gdje je i pronađen, a potom prebačen u Crnu Goru.

U Crnoj Gori je bio sat vremena, od 6.30 do 7.30.

Šarić je već oko 08.50, u pratnji pripadnika srpske BIA, sletio na beogradski aerodrom, gdje je protiv njega podignuto pet optužnica. Prebačen je u policijsku stanicu u Ulici 29. novembar u Beogradu, a nakon toga u zgradu Specijalnog suda. Saslušanje je počelo oko 11.40, a završeno par minuta prije 12.

Šarić je rekao da se krio u Latinskoj Americi i dijelu Južne Afrike, prenio je medijima njegov advokat Radoslav Baćević.

Krivično vanpretresno vijeće odlučilo je da mu odredi pritvor od 60 dana zbog opasnosti od bjekstva. Pritvor mu je određen zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da bi boravkom na slobodi mogao da ponovi krivično djelo, s obzirom na to da postoji opravdana sumnja da se u konkretnom slučaju radi o veoma ozbiljnom i organizovanom švercu kokaina, kao i činjenici da je ranije osuđivan.

Lista saradnika i optuženih

Iako je po ššest spojenih optužžnica optužženo ukupno 39 članova njegove grupe, na optužženičkoj klupi Specijalnog suda naći će se, osim Šarića, svega 11 optužženih, poššto je njih 16 u bjekstvu, devet je priznalo krivicu, a trojica su dobila status svjedoka saradnika.

Svjedoci saradnici su Radan Adamović, Nebojša Joksović i Draško Vuković.

Od podizanja prve optužžnice u aprilu 2010. godine devetorica optužženih je pravosnažžno osuđeno na osnovu sporazuma sa Tužžilašštvom za organizovani kriminal prema kojima su priznali krivicu.

Sporazume o priznanju krivice sa Tužžilašštvom su zaključili Dragan Labudović, Boris Laban, Miodrag Aleksandar, Mirko Miodragović, Miloš Pandrc, Nikola Pavlović, Dejan Rašić, Marko Vorotovic i Miloš Krpović.

Oni su osuđeni na kazne od dvije godine i devet mjeseci do deset i po godina zatvora, plaćanje sudskih trošškova, a mnogima su trajno oduzeti stanovi, automobili i novac, kojima se u budžžet slilo višše od milion eura.

U bjekstvu su još Rodoljub Radulović, Goran Soković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Darko Tošić, Nikola Dimitrijević, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Marko Račić, Vladimir Račić, Mihajlo Đoković i Nebojša Sretenović.

Za njima je raspisana Interpolova potjernica.

U februru 2010. iz Uprave policije Crne Gore saopšteno je da je Šarić, osumnjičen u Srbiji za šverc kokaina, napustio teritoriju Crne Gore ilegalno, nekoliko dana prije nego što je crnogorskom birou Interpola dostavljena medjunarodna potjernica.

Za Šarićem če tragati sve američke službe? >>>

Foto: Reuters

Šarić bi trebalo prvi put da se pojavi pred Specijalnim sudom 24. marta u Beogradu za kada je zakazan nastavak suđenja pripadnicima njegove kriminalne grupe, koji se terete za šverc više od tri tone kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine

Iako je po ššest spojenih optužžnica optužženo ukupno 39 članova Šarićeve grupe, na optužženičkoj klupi Specijalnog suda u Beogradu naći će se, osim Šarića, svega 11 optužženih, poššto je njih 16 u bjekstvu, devet je priznalo krivicu, a trojica su dobila status svjedoka saradnika.

Foto: Reuters

Darku ŠŠariću i osobama koje su povezane sa njim u protekle četiri godine oduzeto je niz nekretnina, luksuznih vila, kuća, stanova, lokala, poljoprivrednih dobara, preduzeća, hotela, automobila, kao i sav prateći inventar.

Do skora najtraženijem Balkancu zgubio se trag u oktobru 2009. tokom akcije “Balkanski ratnik”, koja se odvijala istovremeno u Urugvaju i Beogradu i do sada mu se sudilo u odsustvu.

Galerija

Bonus video: