MANS podnio krivičnu prijavu protiv više NN lica iz DPS-a

"Krivična prijava je podnijeta nakon što je Istraživački centar MANS-a došao u posjed dokumentacije koja je na dan beranskih izbora zaplijenjena u jednom od štabova DPS-a Berane"
6 komentar(a)
Berane izbori 2014, Foto: Boris Pejović
Berane izbori 2014, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.03.2014. 15:08h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijela je Specijalnom tužiocu za organizovani kriminal i korupciju prijavu protiv više NN lica iz Demokratske partije socijalista (DPS) pod sumnjom, kako je saopšteno, da su tokom lokalnih izbora u Beranama teško prekšili Zakon o izboru poslanika i odbornika i počinili više krivičnih djela protiv izbornih prava.

"Krivična prijava je podnijeta nakon što je Istraživački centar MANS-a došao u posjed dokumentacije koja je na dan beranskih izbora zaplijenjena u jednom od štabova DPS-a Berane. Sastavni dio te dokumentacije je činilo takozvano "uputstvo" koje je ditribuirano članovima opštinskih odbora iz DPS-a sa instrukcijama kako i kome da javljaju podatke o tome što se dešava na biračkim mjestu. U kratkom uputstvu do kojeg je došao MANS se opisuje procedura za dojavu informacija o broju ukupno izašlih birača, kao i onih koji su glasali za DPS i utvrđuje dinamika javljanja na telefone u Opštinski odbor DPS-a Berana. Prvo javljanje je bilo zakazano odmah po otvaranju biračkih mjesta, zatim u 10, 12, 14, 16, 18 i 19 časova tokom izbornog dana. Posljednje javljanje je bilo zakazano nakon zatvaranja biračkog mjesta i brojanja svih glasačkih listića", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su pored rasporeda termina u kojima su članovi opštinskog odbora morali da javljaju podatke svoj centrali, u upustvu su navedeni i brojevi telefona na koje je to trebalo činiti i to 4 mobilna brojai jedan fiksni telefon.

"Ovako sačinjeno uputstvo koje je podijeljeno aktivistima DPS-a u Beranama, prema kojem su oni dužni da svoju partiju u redovnim terminina obavještavaju o broju izašlih birača te partije na izborima suprotno je Ustavu i Zakonu o izboru odbornika i poslanika, a svi koji su učestvovali u kreiranju takve prakse su počinili krivična djela kažnjiva Krivičnim zakonikom Crne Gore", navodi se u saopštenju.

"Imajući u vidu da je uputstvo DPS-a koje je dato aktivistima na terenu suprotno crnogorskim pozitivnim propisima, te da direktno poziva na kršenje tajnosti glasanja, pozivamo tužilaštvo da hitno pokrene istragu protiv lica koja su partiji dostavljala ove informacije, ali i protiv lica koja su te informacije prikupljala. Crnogorsko tužilaštvo ima na raspolaganju niz mehanizama da utvrdi ko su sve lica koja su Zakon kršila, s obzirom da su brojevi telefona na koje je trebalo javljati prikupljene informacije sastavni dio uputstva DPS-a", navodi se između ostalog u saopštenju.

Bonus video: