program podrške

Skulpture Draga Đurovića u Nikšiću

Izložba u galeriji “Nikola I” dio je Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2019. 08:43h

Izložba skulptura Draga Đurovića (1923-1986) biće otvorena sjutra veče u 19 sati u galeriji “Nikola I” u Nikšiću, u organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore i nikšićkog Centra za kulturu.

“Čitav stvaralački vijek, ugradio je Drago Đurović u razvoj crnogorske kulture. Njegov doprinos napretku likovnih umjetnosti kroz rad na spomeničkoj i kamernoj skulpturi, ali i kroz pedagoški rad, kao profesora vajarstva i organizatora nastave izuzetno je veliki. Njegovim djelima obilježeni su mnogi značajni datumi crnogorske istorije, lirska enterijeska plastika krasi mnoge galerije, i generacije učenika pamte ga kao serioznog i stabilnog učitelja.”, zapisala je o Đuroviću, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka Olga Perović.

Drago Đurović diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Sretena Stojanovića i prof. Alojza Dolinara.

Bio je profesor u čuvenoj hercegnovskoj Umjetničkoj školi kao i na Pedagoškoj akademiji u Nikšiću. Bio je redovni profesor i u jednom mandatu dekan na Kulturološkom fakultetu na Cetinju.

Studijski je boravio u Parizu i Rimu. Dobitnik je više nagrada i priznanja među kojima je i Trinaestojulska nagrada SR Crne Gore 1961. godine.

Izložba u galeriji “Nikola I” dio je Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.