Može li Instagram oživjeti poeziju?

Kao i ime, pjesnikov identitet zaštićen je maramom kojom skriva lice, a taj "dizajn" inspirisan je meksičkom tradicijom
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.03.2014. 18:08h

Da poezija može dospjeti do čitalaca, dokazuje Rio Džouns, tajnoviti pjesnik iz Filadelfije, koji za sada skriva svoj pravi identitet i objavljuje fotografije na kojima je maskiran maramom.

Kombinujući elemente poezije, vizualne umjetnosti i muzike, uz vintage font pisaće mašine, njegov profil vrlo brzo nakon objavljivanja "zapratilo" 4.000 korisnika Instagrama, pa je Džuns postao nova književna zvijezda te društvene platforme.

Njegov pseudonim referenca je na lik Džesija Džounsa iz dječje knjige "The Real Texas Rangers", prenosi Tportal.

"Najraniji pisci na Bliskom istoku smatrali su egoističnim pisati bilo što pod svojim pravim imenom. Mislili su da niste samo zahvalni 'kanali' muze koja putuje kroz njih i daje im inspiraciju, tako da su izmišljali imena kako bi pohvale pripale tom entitetu a ne njima", objašnjava pjesnik čija su glavna obilježja odanost formi i idejama o prirodi koja je povezana s ljudskom sviješću.

Kao i ime, pjesnikov identitet zaštićen je maramom kojom skriva lice, a taj "dizajn" inspirisan je tradicionalnim izgledom meksičkog lokalnog stanovništva, zemljoradnika i ribara koji su konstantno pokrivenih lica zbog rada na vrućini i prašini.

Uz poeziju, Džounsova strast je kombinovanje raznih medija: slike i muzike.

"Želim da nosimo poeziju, da je udišemo, pušimo i vratimo u život. Naravno da bih volio da živim samo od pisanja poezije. To je san svakog pisca. Više od svega želim podržati umjetničku zajednicu, ostvarivati saradnju na raznim projektima, biti dio budućnosti poezije i umjetnosti', zaključio je.

Galerija

Bonus video: