O vezi čovjeka, prirode i umjetnosti

Izložba “Ritam prirode” Đorđa Stanojevića i Milene Mijović Durutović otvorena je do 24. novembra u galeriji “Centar” u Podgorici
362 pregleda 0 komentar(a)
Ritam prirode, Foto: Savo Prelević
Ritam prirode, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.11.2018. 07:29h

Odnos čovjeka, prirode i umjetnosti fokus je umjetnika Đorđa Stanojevića i Milene Mijović Durutović koji su predstavili svoje radove postavkom “Ritam prirode”, a koja je otvorena preksinoć u podgoričkoj galeriji “Centar” Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

Mijović Durutović i Stanojević nastoje da uspostave “izgubljenu konekciju čovjeka, prirode i umjetnosti”, pojasnili su autori čiji su radovi nastali u okviru projekta „Nature & Art“, međunarodne platforme koja se bavi povezivanjem prirodnih sa umjetničkim procesima.

“Ova izložba nije estetika niti neki novi estetički model, već predstavlja novi kulturni model koji se javio iz neminovne egzistencijalne potrebe. Čovjek se mora vratiti prirodi, a mi nudimo jedan naš model - da putem umjetnosti dođete do onih principa koji čine naš život punim, sadržajnim i kvalitetnim“, istakao je Stanojević na otvaranju.

On je kazao da priroda poštuje čovjeka onda kada čovjek poštuje nju i da je, kako umjetnost, tako i taj odnos jedna forma dijaloga, veoma bitna.

„Mi živimo jednu betonsku kulturu koja formira naš betonski mozak. Kada radite u prirodi, onda koristite prirodne materijale, kao i sve one elemente koji se nalaze u prirodi, vjetar, snijeg, kiša i oni vam postaju četkice. Upravo ova izložba jeste nova opcija, kako putem umjetnosti čovjek da se poveže sa prirodom. Kad vi poštujete prirodu, ona poštuje vas. Kad vi poštujete materijal, on poštuje vas. Kad vi poštujete čovjeka, čovjek poštuje vas. I nastaje ono što je ključ ove izložbe, a to je dijalog, u kojem se stvara sadržajnost naših života, prije svega u dijalogu sa prirodom, sa čovjekom i na kraju sa umjetnošću“, istakao je umjetnik.

Umjetnica i autorka izložbe, Milena Mijović Durutović, kazala je da je čovjek današnjice izgubio vezu sa prirodom, te da smo prinuđeni da stvaramo mikro-prostore sopstvenog djelovanja.

“Moramo biti svjesni vremena u kom živimo i šta je to što nam se plasira kao vrijednost. Mislim da smo svi prinuđeni da stvaramo mikro prostore, koji nam pomažu da sačuvamo sebe, i u okviru kojih se možemo nesmetano razvijati bez opterećenja“, kazala je Mijović Durutović.

Ona je istakla da je cilj projekta „Nature & Art“ da ujedini sličnosti i različitosti, kao i da ukaže na put kojim bi umjetnici, ali i svi drugi mogli da se kreću.

“Meni je sloboda u radu, sloboda u prirodi, sloboda koju sam ja osjetila dala veliku hrabrost da, bez straha, razvijem svoj rad i otvorila neke nove putove. Mislim da je to za svakog umjetnika najsrećniji trenutak, kada i dalje osjeća jako veliku količinu nadahnuća kao i da osjeća da jako puno toga tek treba da istraži“, istakla je ona dodajući da sa Stanojevićem sarađuje već nekoliko godina.

Mijović Durutović smatra i da je umjetnost način da razvijemo vezu sebe sa prirodom, kao i vezu sa samim sobom, te i da se potpuno povežemo sa prirodom, a od umjetnosti se očekuje, kako je istakla, da bude angažovana i da ukazuje na nepravilnosti u društvu.

“Izložba ‘Ritam prirode’ analizira logiku nastanka potrebe za ovakvom umjetničkom praksom i predstavlja metodologiju umjetničkog istraživanja koja je posljedica poimanja vremena u kome živimo. U istraživanjima postupno dolazimo do termina ‘slikati prirodom’ koji se nameće kao definicija ove umetničke metodologije”, zaključuje Stanojević.

Izložba će biti dostupna ljubiteljima umjetnosti do 24. novembra.

Umjetnost treba da pojednostavi život

“’Nature & Art projekat’ se bavi odnosom priroda-umjetnost-čovek. U ovom odnosu, umjetnost preuzima ulogu medijuma u pokidanoj vezi između čovjeka i prirode. Proces nastanka umjetničkog djela poistovjećuje se sa prirodnim procesom, stvarajući jedan potpuno novi kulturni model”, objasnio je Stanojević u tekstu za katalog koji prati izložbu.

On zaključuje da život treba pojednostaviti putem umjetnosti i svesti ga na prirodni proces.

“Umetnički proces, u tom slučaju, mora biti isti kao prirodni. Oni moraju biti jedno. Kultura koja nastaje iz ovog jedinstva, putem umjetnosti, harmonizuje društvo i čini ga mogućim”, ističe Stanojević opisujući projekat “Nature & Art”.

Bonus video: