Vido Rađenović: Lazar je rekao da ću zaraditi 100.000 eura

Vido Rađenović je naveo da ga je sredinom 2007. pozvao Lazar Rađenović i rekao mu da opština prodaje zemlju u mještu Košlljun i ponudio mu da se javi na nadmetanje na javnoj licitaciji
334 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.03.2014. 13:39h

Na saslušanju kod specijalnog tužioca Budvanin Vido Rađenović optužio je Lazara Rađenovića, gradonačelnika Budve, da je smislio posao oko preprodaje opštinske zemlje u mjestu Košljun.

Kako prenosi "Dan" Vido Rađenović je naveo da ga je sredinom 2007. pozvao Lazar Rađenović i rekao mu da opština prodaje zemlju u mještu Košlljun i ponudio mu da se javi na nadmetanje na javnoj licitaciji.

Kako je Vido Rađenović istako povodom tog posla išao je na sastanke kod gradonačelnika Budve.

U zahtjevu tužilaštva za određivanje pritvora Lazaru Rađenoviću, Aleksandru Tičiću i Jelici Petričević, u koji je "Dan" imao uvid, navodi se da je Vido Rađenović objasnio da je za kredit od Prve banke garantovao gradonačelnik Budve.

Lazar Rađenović

"Lazar je od mene tražio da donesem rješenje o registraciji firme, rekavši da će on završiti da moja firma "SP Luna" doo Budva dobije kredit za kupovinu te zemlje. Takođe, mi je rekao dai ma kupca, koji će tu zemlju kupiti kasnije od moje firme. Kazao mi je da su u pitanju Arapi, odnosno da zemlju treba da kupi neki Rašid. Povodom prodaje opštinskog zemljišta više puta sam išao kod Lazara Rađenovića, i to prije licitacije. On mi je saopštio da komisiju čine službenici iz Opštine, a da je predsjednik Aleksandar Tičić. Tvrdio je da se ta zemlja prodaje za 50 ili 51 euro po metru kvadratnom, i da cijena neće biti veća od 52 eura po metru kvadratnom", rekao je Vido Rađenović na saslušanju.

Takođe, istakao je i da mu je tada Lazar Rađenović rekao da je kod banke obezbijedio kredit za firmu "SP Luna" za kupovinu tog zemljišta u iznosu od 1,4 miliona ili 1,5 miliona eura.

Aleksandar Tičić

"Ispričao mi je da poznaje Arape koji će kupiti zemlju ističući da će je platiti po mnogo većoj cijeni i ubjeđujući me da ću od svega toga zaraditi 100.000 eura, a da će on i Tičić zaraditi nešto novca. Suština onoga što mi je Lazar Rađenović rekao jeste da je licitacija namještena. Neposredno prije licitacije pošao sam kod Tičića, jer je trebalo nešto da potpišem. On mi je tom prilikom saopštio da ima još dva ponuđača i da će za tu zemlju trebati da se izdvoje 52 eura po metru kvadratnom", naveo je Vido Rađenović.

Prema njegovom kazivanju, obavio je sve pripreme za učešće na licitaciji, a onda je po uputstvu Lazara Rađenovića išao da potpiše garanciju za tu licitaciju.

"Postupak licitacije vodio je Tičić, a javio sam se kao treći i ponudio sam cijenu od 52 eura po metru kvadratnom. Poslije toga se više niko nije javio i proglašen sam pobjednikom. Nakon licitacije zvao me Lazar i rekao da treba da pođemo u Prvu banku da bih otvorio račun za "SP Luna" što sam i uradio. Nakon nekog vremena Lazar je zvao Prvu banku, odnosno Jelicu Petričević i rekao joj da ću doći kod nje zbog kredita koji treba da se odobri mojoj firmi. U pitanju je bio kredit koji je trebalo otplatiti u kratkom roku od tri ili četiri mjeseca, koji je u ime Prve banke potpisao Mišku Vučinić, direktor filijale u Budvi. Niko me nije pitao ni za kakvu garanciju, niti mi je davao bilo kakva sredstva za obezbjeđenje za kredit, a i da su mi to tražili ne bih imao", istakao je Vido Rađenović.

Kad je novac legao na račun "SP Luna" dao je nalog da se ta sredstva prenesu na račun Opštine Budva na ime kupovine zemljišta, a kasnije je potpisao ugovor o kupovini zemljišta.

Boro Lazović

"Ubrzo poslije potpisivanja ugovora zvao me Lazar da dođem u Opštinu. Rekao mi je da Arapin Rašid hoće da kupi zemlju po cijeni od 450 eura po metru kvadratnom. Kad sam sljedeći put došao kod Lazara, poslao me je kod Danijele Marotić, koja je u kompjuteru imala zaveden ugovor o prodaji zemlje Arapima. Odštampala je ugovor i dala mi. Lazar mi je rekao da će me zvati Dragica Mrvaljević, direktorka te firme, koja je kupila zemlju. Tako je i bilo, pa sam sa Dragicom Mrvaljević išao na Cetinje, gdje smo potpisali ugovor u kojem je pisalo da "SP Luna" doo Budva prodaje zemljište firmu "Pionir investments" po cijeni od 11 miliona eura, s tim da se 30 odsto plati za 10 do 15 dana. Međutim nije prodata sva zemlja već oko 2.000 kvadrata man je nego što je "SP Luna" Budva imala. Poslije izvjesnog vremena zvao me Boro Lazović i pitao jesu li uplaćene pare od Arapa. Taj poziv me je začudio, pa sam Lazoviću kazao da nijesam provjeravao jesu li pare stigle. Dogovorili smo se da zajedno pođemo u Podgoricu da bi smo to provjerili kod Jelice Petričević. Ona nam je rekla da je to u toku i da bi novac trebao da brzo bude uplaćen", ispričao je Vido Rađenović dodajući da je kasnije obaviješten o tomeda je na račun "SP Luna" doo Budva stiglo dva miliona eura.

Jelica Petričević

"Od tih para vratio sam kredit Prvoj banci, jer mi je Lazar prethodno rekao da to uradim kada pare stignu. Platio sam porez oko 30.000 eura i ostalo je 500.000 eura i nešto više. Taj novac sam podizao u gotovinu, u dva navrata. Prvi put me zvao Lazar Rađenović i rekao nmi da pođem kod Jelice Petričević da podignem novac što sam i učinio. Otišao sam u banku gdje je Petričevićeva već bila pripremila gotovinski iznos. Službenica je donijela novac koji je bio u bankarskim štosevima. Nijesam ga brojao. već sam ga u kesi odnio za Budvu. Pozvao sam Lazara i o tome ga obavijestio. Našli smo se u blizini gradske pekare u Budvi i tada mi je dao 50.000 eura, tačnije jednu balu novčanica od 50 eura. Nakon toga me pozvao Boro Lazović i rekao mi da treba da podignem ostale pare sa računa. Boru Lazoviću sam dao kesu sa parama, a on mi je iz te kese dao 50.000 eura, tako da sam dobio pomenutih 100.000 eura. Sav novac sam podijelio sa osnivačima "SP Luna" na jednake djelove", tvrdio je Vido Rađenović.

Nakon izvjesnog vremena, kaže on, pozvala ga je knjigovođa "SP Luna" Vjera Vujošević i kazala mu da je na račun firme došlo još 1,3 miliona eura.

"Kazao sam joj da ne znam o čemu se radi, a ona mi je sugerisala da pođem do banke i provjerim jer njoj nijesu htjeli da kažu. Potom me je pozvala Vjera Petričević i rekla mi da će u Budvu da dođu neka lica čijih imena se ne sjeća i da sa njima treba da potpiše ugovor o konsultantskim uslugama. Sa tim ljudi sam se našao u lokalu "Siti" i potpisao ugovor. Kasnije sam dao da se to prevede jer se isklomplikovalo. Firma "Pionir investments" nije uplaćivala ostatak novca niti je tražila povraćaj novca od dva miliona eura koliko je uplatila, a zemlja se i dalje vodila na "SP Luna", ispričao je Vido Rađenović.

Podsjetimo, Vijeće Višeg suda u Podgorici, ponovo je odredilo pritvor gradonačelniku Budve Lazaru Rađenoviću, premijerovom savjetniku Aleksandru Tičiću i nekadašnoj direktorki Prve banke Jelici Petrićević i to na osnovu žalbe Specijalnog tužioca.

Galerija

Bonus video: