Sporna zemlja na Košljunu i dalje se vodi na SP "Luna": Gdje je isparilo tri miliona eura?

Gradonačelnik Budve i aktuelni savjetnik premijera sumnjiče se za zloupotrebu službenog položaja
101 pregleda 7 komentar(a)
Košljun Budva, Foto: Vuk Lajović
Košljun Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 15.03.2014. 12:42h

Sporna zemlja na brdu Košljun, zbog čije je prodaje specijalna tužiteljka pokrenula krivični postupak, još se u Upravi za nekretnine zvanično vodi na firmu "SP Luna", čiji je stoprocentni vlasnik od marta prošle godine osumnjičeni Budvanin Vido Rađenović.

Kompleks od 2,7 hektara na brdu iznad Budve trenutno je pod hipotekom "Prve banke", jer firma Vida Rađenovića nije vraćala kredit od 3.210.315,87 eura, a posljednji oglas za prodaju krševite i trnjem obrasle parcele, vlasnici banke dali su u novembru kako bi pokušali da naplate dug firme "SP Luna".

Uprkos tome što se sporna zemlja i dalje vodi na "SP Luna", koja je postala vlasnik opštinske parcele krajem 2007. godine, specijalna tužiteljka u zvaničnom saopštenju tvrdi da su "novac od dalje prodaje zemljišta prisvojili osumnjičeni gradonačelnik Lazar Rađenović, Vido Rađenović i druga lica u ukupnom iznosu od preko pola miliona eura"...

Kako se zemlja i dalje zvanično vodi na firmu "SP Luna", za sada nije kristalno jasno kako su se to, kako tvrdi tužiteljka, u dalju prodaju ugrađivali vlasnik Vido Rađenović, čelnici bivše opštinske komisije za prodaju zemljišta...

Ko je uzeo pare od drugog kredita?

Sve dok tužiteljka Đurđina Ivanović, ne dostavi zvaničan zahtjev za sprovođenje istrage protiv četvoro osumnjičenih, još se ne zna koje je dokaze prikupio Specijalni istražni tim.

“Vijesti” su uvidom u katastarske podatke Uprave za nekretnine došle do podataka da se parcele u naselju Maine zavedene pod brojem 4477/2,4477/3 i 4477/4, i dalje upisane na firmu “SP Luna”.

U tim podacima vidi se da je vlasnik firme “SP Luna”, prema ugovoru o hipoteci br. 270/11 od 6. oktobra 2011. godine, dao zemlju na Košljunu kao zalog za novi milionski kredit, koji je uzet u "Prvoj banci", a čije rate nijesu vraćene do danas.

Zbog toga što vlasnici “SP Lune” nijesu vraćali rate banka je bila prinuđena da aktivira hipoteku, pa su u protekle dvije godine nekoliko puta uzalud oglašavali prodaju trnjem zaraslog kompleksa.

"Vijesti" saznaju da je taj milionski dug u "Prvoj banci", čiji je vlasnik premijerov brat Aco Đukanović, bio i povod da Tužilaštvo krene u provjeru kupoprodajnih ugovora.

Tokom rada specijalnog tima, kako saznaju “Vijesti”, ključan iskaz bio je osumnjičenog Vida Rađenovića na osnovu čijih podataka je i formiran predmet.

Prema podacima Centralnog registra Privrednog suda Rađenović je sa dvojicom ruskih partnera od 2006. godine do 2012. godine bio u vlasničkoj strukturi firme “SP Luna”.

Tokom 2012. godine njegovo ime se nije pominjalo u registru, dok je u posljednjoj promjeni od marta 2013. godine samo Rađenović upisan kao sto- procentni vlasnik te firme, dok se imena Rusa nidgje više ne pominju.

“Vijesti” saznaju da ruski partneri nemaju nikakve veze sa transakcijama Vida Rađenovića, već je on, kako se vjeruje, radio bez njihovog znanja.

Propao ugovor sa Muhamedom?

Tokom 2007. godine na Skupštini opštine Budva dogovorena je prodaja gradskog zemljišta na brdu Košljun, a tada je kao predsjednik tenderske komisije za prodaju parcele bio Aleksandar Tičić.

Član komisije je bio Lazar Rađenović, a u komisiji su još bili i Mihailo Kapisoda, Milena Antović i Sanja Zotović.

Na javnoj licitaciji, Rađenovićeva firma je ponudila 1,4 miliona za zemlju na Košljunu, a za tužiteljku je posebno sporno i to što je tada Opština Budva privatniku keš kolateralom u “Prvoj banci”, bila garant za vraćanje kredita. Taj kredit je u potpunosti vraćen, tako da garancije nijesu aktivirane.

Nakon samo dva mjeseca od kupovine parcele, agent za nekretnine i vlasnik firme “SP Luna”, koji je tada bio partner sa dvojicom Rusa, navodno, zemlju je prodao biznismenu iz Egipta Muhamedu Rašidu, za dvostruko veću cijenu od one koju je platio gradu.

“Vijesti” saznaju da biznismen, koga u međuvremenu zbog prevara traže palestinske vlasti, nikada zvanično u katastarskim dokumentima nije bio upisan kao vlasnik zemljišnog kompleksa na Košljunu jer finansijski do kraja nikada nije ispoštovao detalje iz ugovora.

Bonus video: