Rađenović, Tičić i Petričević po odluci suda poslati u Spuž

Vijeće Višeg suda uvažilo žalbu specijalne tužiteljke i ukinulo odluku sudije za istragu da se osumnjičeni u aferi Košljun brane sa slobode
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2014. 22:43h

Gradonačelnik Budve Lazar Rađenović, savjetnik premijera Aleksandar Tičić i bivša direktorica "Prve banke" Jelica Petričević uhapšeni su večeras poslije 22 sata nakon što je vijeće Višeg suda u Podgorici uvažilo žalbu specijalne tužiteljke Đurđine Ivanović da im se odredi pritvor.

"Vijesti" saznaju da je nalog za hapšenje osumnjičenih u aferi Košljun izdat oko 21 sat, a inspektori su već nakon sat zakucali na vrata bivše bankarke, koja je direktno sprovedena u Istražni zatvor Spuža.

Pola sata kasnije policija je u Budvi uhapsila Rađenovića i Tičića, koji bi trebalo tokom noći da budu u pritvoru Spuža.

Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala danas oko 12 časova dostavilo je žalbu Višem sudu u Podgorici, nakon što je sinoć sudija za istragu Miroslav Bašović odbio zahtjev da se osumnjičenom predsjedniku Opštine Budva, Vladinom savjetniku i nekadašnjoj direktorici "Prve banke" Jelici Petričević odredi pritvor.

Tužilaštvo je kao razloge za određivanje pritvora navelo mogućnost da osumnjičeni mogu sa slobode da utiču na svjedoke, te da bi moglo doći do uznemirenja javnosti jer je, kako je objašnjeno, riječ o osobama visokorangiranim u vlasti.

Vijeće Višeg suda je zbog afere Košljun zasijedalo oko 19 časova, a nakon sat i po su se dogovorili da su se stekli uslovi za određivanje pritvora osumnjičenima, te su ukinuli sinoćnje rješenje sudije Bašovića.

Gradonačelnika Budve i Tičića tužiteljka sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja, dok se Petričević i Vido Rađenović, kojem nije određen pritvor, sumnjiče da su im pomogli u tome.

Za tužiteljku je sporna prodaja 27.000 kvadrata opštinskog zemljišta, koju je na javnoj licitaciji krajem 2007. godine kupila firma Vida Rađenovića "SP Luna" za oko 1,4 miliona eura. U tenderskoj komisiji tada su predsjednik i član bili Tičić i Rađenović, a tužiteljka je juče u saopštenju navela da su tokom dalje prodaje tog zemljišta "gradonačelnik i vlasnik firme "SP Luna" ali i druga lica među sobom podijelila više od 500.000 eura".

Specijalni istražni tim došao je do sumnji, koje su sporne za Ivanović, da je upravo Opština Budva te 2007. godine dala garanciju privatniku Vidu Rađenoviću, kada je aplicirao za milionski kredit kod "Prve banke". Tim parama on je isplatio kupovinu zemlje na Košljunu, a kasnije je taj kredit u potpunosti isplaćen i nije došlo do aktiviranja garancija.

Međutim, nakon dva mjeseca, vlasnik firme za nekretnine je prodao spornu parcelu na brdu iznad Budve za dvostruko veću cijenu od one koju je platio Opštini Budva.

Upravo u tim kasnijim transakcijama tužiteljka vjeruje da je bilo "koruptivnih elemenata"...

Svi osumnjičeni su tokom iskaza u Tužilaštvu negirali da su uzeli novac iz zajedničkih poslova, ali i da su oštetili Opštinu Budva ili "Prvu banku". Oni su tvrdili da u tom poslu iz 2007. godine nema ništa sporno, te da je sva tenderska dokumentacija oko prodaje zemljišta bila "kristalno čista".

"Vijesti" saznaju da su naknadne transakcije vlasnika "SP Luna", novi milionski krediti koje je uzimao na ime te zemlje na Košljunu, ali i njegov iskaz u Tužilaštvu bili povod da se protiv budvanskih funkcionera i bivše direktorice "Prve banke" pokrene krivični postupak.

Galerija

Bonus video: