Virtuelne internet konsultacije: Posjeta sajtu kao odlazak ljekaru

Široka upotreba kompjutera i interneta, kao i mobilnih uređaja po pristupačnim cijenama biće podsticaj za sve veće ljekarske virtuelne posjete, ocenjuju stručnjaci
0 komentar(a)
Kompjuter, doktor, Foto: Shutterstock
Kompjuter, doktor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.03.2014. 11:21h

Ljekari širom svijeta ove godine će ostvariti 100 miliona virtuelnih konsultacija putem interneta, što je četiri puta više u odnosu na 2012, saopšteno je danas u studiji objavljenoj u Panami.

"Ove godine predviđamo 100 miliona virtuelnih ljekarskih konsultacija u cijelom svijetu, što je četiri puta više u odnosu na 2012. godinu", rekao je Fransisko Martin, predstavnik kompanije Deloit (Deloitte), koja je bila zadužena za istraživanje.

Prema njegovim riječima, ovo povećanje je zbog "neophodnosti da se smanje troškovi zdravstvene zaštite u mnogim industrijalizovanim zemljama i bolji pristup velikom dijelu stanovništva koje koristi novu tehnologiju".

U studiji se procjenjuje da će ove godine svjetska prodaja pametnih telefona, tableta, ličnih računara i druge moderne tehnologije premašiti 750 milijardi dolara (541 milijardi eura), što je za 50 milijardi dolara (36 milijardi eura) više nego 2013. godine.

Ljekarski sajtovi na internetu moraju da dobiju konkretne informacije o pacijentu i njegovom stanju putem obrasca, uputnika i fotografija, čime se zamjenjuje direktna posjeta lekaru.

Ti sajtovi koriste razne programe i aplikacije kako bi pacijent dobio dijagnozu i recepte za ljekove bez odlaska u ordinaciju.

Široka upotreba kompjutera i interneta, kao i mobilnih uređaja po pristupačnim cijenama biće podsticaj za sve veće ljekarske virtuelne posjete, ocenjuju stručnjaci.

Takve posjete su već uobičajene u SAD i Kanadi. Američki i kanadski ljekari godišnje primaju više od 600 miliona bolesnika, a u studiji se procjenjuje da bi polovina mogla da završi konsultacije od kuće.

Posjete takvim sajtovima, na internetu poznati kao eVisits, zastupljene su i u Velikoj Britaniji, Danskoj, Keniji i Indoneziji, iako je na području Azije i Pacifika to još ograničeno.

Na svjetkom nivou očekuje se moguća ušteda od pet milijardi dolara (3,6 milijardi eura) u poređenju s troškovima "realnih" konsultacija.

Bonus video: