Godišnjica rođenja Stefana M. Ljubiše: Na razmeđi svjetova i epoha

Predstavljanje knjige mr Miluna Lutovca o Ljubiši “Na razmeđu svjetova i epoha” biće održano sjutra veče u 19 sati
70 pregleda 0 komentar(a)
Stefan Mitrov Ljubiša, Foto: Wikipedia
Stefan Mitrov Ljubiša, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 14.03.2014. 16:36h

Povodom obilježavanja godišnjice rođenja Stefana M. Ljubiše (1824-1878) večeras će u budvanskoj Modernoj galeriji u 20 sati biti održan koncert “Paštrovska svita”, autorski rad Vjere Nikolić, pijanistkinje i kompozitorke iz Podgorice. Pored autorke, na koncertu će nastupiti Admir Šabović (flauta i glas) i Mirjana Rajčić (klavir).

Nikolićeva je aranžmane za paštrovske pjesme - Primorkinja konja jaše, Pade cv'jetak nerandže, Oj radosti veselosti, uradila u želji da se tradicionalno narodno stvaralaštvo inkorporira u umjetničku muziku. “Vokalno-instrumentalnim kompozicijama na paštrovske teme obogaćenim modernom harmonijom koja podržava etno-džez zvuk, namjera mi je široj publici (a posebno mlađoj) prikazati dragocjenost i vanvremenost tradicionalne muzike Paštrovića”, kazala je Nikolić.

Predstavljanje knjige mr Miluna Lutovca o Ljubiši “Na razmeđu svjetova i epoha” biće održano sjutra veče u 19 sati, u prostorijama moderne galerije u Budvi. Pored autora, o knjizi će govoriti akademik Đorđe Borozan, a na literarni aspekt osvrnuće se pisac Miraš Martinović. Medijator večeri će biti Vesna Šoškić.

“Monografija Miluna Lutovca o Stefanu Mitrovu Ljubiši rezultat je modernog kulturološkog istraživanja”, zapisao je o knjizi “Na razmeđu svjetova i epoha” Milivoj Solar. K.V.

Bonus video: