Hamilton favorit kladionica, ali Fetela i Alonsa niko ne smije da otpiše

Crni Biser je imao odlične rezultate na testovima i kvota da će biti šampion je 2,5
82 pregleda 1 komentar(a)
Hamilton, Foto: Beta AP
Hamilton, Foto: Beta AP
Ažurirano: 13.03.2014. 09:33h

Dominacija Red Bula je dosadila svima, popularnost Formule 1 je počela rapidno da opada... Najviše zbog toga se kontroverzni Berni Eklston odlučio da po ko zna put promijeni pravila, i to radikalno - motori su 1,6 litarski V6 (od 2006. su bili 2,4 litarski V8), a vraćen je i turbo pogon prvi put od 1988. godine.

Postoje i dva električna sistema za obnovu energije... Na to se, očito, najgore privikao „reno”, čiji su motori, uz savršen timski rad, godinama unazad nosili „bikove” do trona.

Uzgred, bilo je mnogo promjena u pravilima o aerodinamici, a motori smiju da se zamijene tek pošto se sa njima pređe 4.000 kilometara.

Koliko su se stvari promijenile, pokazali su svi treninzi, na kojima se četvorostruki uzastopni šampion Sebastijan Fetel „nagutao dima” iz bolida Mercedesa, Ferarija, Meklarena... Red Bul će biti sve bolji kako sezona bude odmicala, ali je sada toliko nekonkurentan da kladionice nemaju nikavu dilemu da je prvi favorit za osvajanje titule Luis Hamilton.

Crni Biser je imao odlične rezultate na svim testovima i kvota da će ponoviti uspjeh iz 2008. godine je 2,5. Iza njega su Fetel (5), Niko Rozberg (6), tandem Ferarija Fernando Alonso (8) i Kimi Raikonen (13), te Dženson Baton i jedna nova faca - 21-godišnji Danac Kevin Magnusen (kvota 21), debitant Meklarena.

"Svi govore da smo najjači i predviđaju nam sjajne rezultate već od prve trke, ali niko ne može da zna šta će se desiti. Znamo da smo jaki, uradili smo sve da budemo prvi i to je naš cilj. Ne smijemo, ipak, da tvrdimo da će biti tako", rekao je Hamilton.

Šampion je svjestan da je još daleko

Sebastijan Fetel je od početka testiranja nervozan, jer mu je jasno da će osvajanje pete uzastopne titule biti nemoguća misija, jer „renoovi” motori nisu konkurentni.

"Znamo da nismo u pravoj formi. Moramo još mnogo stvari da popravimo. Da bismo bili konkurentni, moramo da imamo veoma pouzdan motor, a to trenutno nije slučaj. Dobro je ako i bod uzmemo u Australiji", jada se Fetel.

Alonso najbrži na prvom, Hamilton na drugom treningu

Alonso je bio je najbrži na današnjem prvom treningu uoči prve trke u Melburnu, dok je najbolje vrijeme na drugom treningu ostvario Hamilton.

Alonso je tokom prvog treninga ostvario vrijeme od minut, 31 sekund i840 stotinki, a iza njega bili su Dženson Baton iz Meklarena i Valteri Botas iz Vilijamsa.

Četvrostruki uzastopni šampion Sebastijan Fetel iz Red Bula zauzeo je sedmo mjesto, dok Luis Hamilton nije bio u plasmanu zbog neispravnog senzora za gorivo, koji je isključio motor Mercedesa.

Vozači Mercedesa dominirali su tokom drugog treninga. Hamilton je bio prvi rezultatom od 1:29,625 minuta, njegov klupski kolega Niko Rozberg zauzeo je drugo mjesto sa 1:29,782 minuta, dok je Alonso bio treći sa 1:30,132 minuta.

Četvrti je bio Fetel sa 1:30,381, a povratnik u Ferari Kimi Raikonen sedmi sa 1:30,898 minuta.

Prva trka u 65. sezoni na programu je u nedjelju u 7 časova po našem vremenu u Melburnu.

Bonus video: