Prestanak pušenja efikasniji od lijekova

Opšte je poznato da prestanak pušenja spasava živote, ali je gotovo nemoguće utvrditi specifične probleme koje ono uzrokuje niti šta se sve dobija prestankom pušenja
181 pregleda 7 komentar(a)
pluća pušača, Foto: Shutterstock
pluća pušača, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.03.2014. 14:56h

Prestanak pušenja kod osoba koje su zavisne od cigareta, može popraviti raspoloženje više od antidepresiva, pokazala je nedavna studija.

"Glavna poruka je da se ljudi, kada prestanu pušiti, bolje osjećaju nego dok su pušili", rekao je vođa tima britanskih naučnika sa Oksford univerziteta Pol Ejvjard.

"Kada je riječ o pušačima sa mentalnim problemima, često postoji osjećaj da im uskraćujemo način da se nose sa stresom".

"Međutim, zapravo pomažemo tim ljudima da se osjećaju bolje", kaže Ejvjard.

Postoji "ukorijenjeno vjerovanje u našoj kulturi da pušenje 'umiruje živce' i da pomaže u ublažavanju stresnih situacija", kaže psihijatar Bendžamin Le Kuk iz Saveza za zdravlje Kembridža u Somervilu.

Opšte je poznato da prestanak pušenja spasava živote, ali je gotovo nemoguće utvrditi specifične probleme koje ono uzrokuje niti šta se sve dobija prestankom pušenja, zbog drugih razlika koje postoje među pušačima i nepušačima i koje bi mogle uticati na zdravlje.

Baš zbog toga drugi stručnjaci smatraju da glavnu tezu istraživanja da je prestanak pušenja koristan kao i lijekovi treba dodatno istražiti.

Britanski naučnici su do svojih zaključaka došli nakon što su proučili rezultate 26 ranijih istraživanja o prestanku pušenja osoba koje su prosječno pušile 20 cigareta dnevno. U svim istraživanjima procjenjivano je stanje mentalnog zdravlja dok su još pušili i šest mjeseci nakon prestanka pušenja.

U poređenju s pušačima, istraživanjem je utvrđeno da se kod osoba koje su prestale da puše bilježio pad tjeskobe, depresije i stresa i poboljšanje psihološkog kvaliteta života.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu British medical journal.

Bonus video: