Afera Košljun

Rađenoviću, Tičiću i Petričević ukinut pritvor

Specijalna tužiteljka Đurđina Ivanović tražila je danas od sudije za istragu da se Rađenoviću, Tičiću i Petričević odredi pritvor
82 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.03.2014. 23:02h

Sudija za istragu podgoričkog Višeg suda Miroslav Bašović donio je odluku da gradonačelniku Budve Lazaru Rađenoviću, savjetniku premijera za investicije Aleksandru Tičiću i bivšoj zamjenici direktora Prve banke dozvoli da se u daljem krivičnom postupku brane sa slobode.

Specijalna tužiteljka Đurđina Ivanović tražila je danas od sudije za istragu da se Rađenoviću, Tičiću i Petričević odredi pritvor jer je za djelo, koje se njima stavlja na teret, zaprijećena kazna do 10 godina robije, ali i zbog toga što je riječ o djelu kojim se "uznemirava javnost"...

Sudija Bašović je sinoć kasno donio rješenje, kojim je prvobitno na zahtjev odbrane Lazara Rađenovića i Petričević, donio odluku da se ukida određivanje 48-časovnog pritvora, koji im je odredila tužiteljka Ivanović.

Odjeljenje za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina saopštilo je da će pokrenuti krivični postupak protiv Rađenovića, i Aleksandra Tičića zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja i protiv Petričević i Vida Rađenovića za koje se sumnja da su zloupotrijebili službeni položaj putem pomaganja.

Tužilaštvo je ocijenilo da su dokazi koje je Specijalni istražni tim, u saradnji sa policijom, prikupio ukazuju na sumnju da su 2007. godine u Budvi i Podgorici, Lazar Rađenović i Tičić, uz pomoć Petričević i Vida Rađenovića omogućili da u postupku javne prodaje opštinskog zemljišta u mjestu Košljun površine preko 27 hiljada kvadratnih metara, zemljište kupi privatno preduzeće SP Luna, a onda toj firmi radi plaćanja kupljenog zemljišta, obezbijedili novac iz kredita banke.

“Vraćanje kredita preduzeća SP Luna garantovano je novčanim depozitom Opštine Budva u iznosu od preko 1,4 miliona eura, a osnovano se sumnja da su novac od dalje prodaje predmetnog zemljišta prisvojili osumnjičeni Lazar Rađenović, Vido Rađenović i druga lica u ukupnom iznosu od preko 500.000 eura, kaže se u saopštenju specijalnog tužilaštva za suzbijanje organizovanog kriminala.

Iz tužilaštva su saopštili da se osumnjičenima stavlja na teret krivično djelo za koje je propisana kazna zatvora od 10 godina, te da se radi o koruptrivnom krivičnom djelu koje su izvršile osobe visoko pozicionirane u strukturi vlasti.

"Uz činjenicu da su crnogorska javnost i građani posebno zainteresovani za krivično gonjenje učinilaca krivičnih djela korupcije na visokom nivou i to naročito one koja se vrši u sveri javnih nabavki za koju postoji uvjerenje da je najčešće korišćeni ambijent i mjesto za korupciju, predstavlja izuzetne okoklnosti koje ukazuju da bi boravak na slobodi osunmnjičenih Lazara Rađenovića i Aleksandra Tičića doveo do ozbiljne prijetnje očuvanju javnog reda i mira", navodi se u saopštenju.

Nezavisno od odluke sudije o određivanju pritvora, dodaje se da će tužilaštvo u narenih 48 sati donijeti naredbu o sprovođenju istrage protiv Lazara i Vida Rađenovića, Tičića, Petričević.

U rješenju sudije Bašovića se navodi da se uvažavaju žalbe branioca Rađenovića i Petričević advokata Vladana Bojića.

"Ukidaju se rješenja o zadržavanju osumnjičenih Rađenović Lazara i Petričevic Jelice, donijeta od strane Specijalnog tužilastva i predmet vraća Specijalnom tužilaštvu na ponovno odlučivanje".

Navodi se da sudija Bašović nalazi da rješenja o zadržavanju sadrže protivrječnosti i nejasnoće radi kojih se ne mogu ispitati.

"Tako se u njihovim obrazloženjima kaže da postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni učinili navedena krivična djela. U obrazloženju tih osnova sumnje samo se koriste formulacije iz zakonskog opisa predmetnog krivičnog djela a ne navode se konkretne radnje kojima su osumnjičeni eventualno učinili ova krivična djela, i ako je u smislu cl. 267 st. 2 ZKP tužilac dužan da navodeći osnov sumnje navede i kratki faktički opis djela za koje se osumnjičeni terete a ne samo navođenje zakonskih obilježja".

U obrazloženju se navodi da tužilac nije jasno obrazložio ni osnove za zadržavanje već je samo paušalno naveo postojanje rizika od uništavanja, sakrivanja dokaza, kao i ometanja postupak uticanjem na svjedoke i saučensike, "ne navodeći koji su to svjedoci i saucesnici i koje su to konkretne okolnosti koje na ovu opasnost ukazuju".

"Slično je i sa obrazlaganjem osnova za zadržavanje koji se odnosi na osumnjičenog Rađenovic Lazara gdje se samo tvrdi da postoji opasnost, odnosno ozbiljna prijetnja, očuvanju javnog reda i mira ali se ne navodi iz koj ih konkretnih okolnosti to proizilazi. Osim toga , pada u oči da se osnov za zadržavanje u obrazloženju rjesenja o zadržavanju osumnjičene Petričević Jelice ne spominje, mada se u uvodnom djelu rješenja koje se na nju odnosi spominje i taj osnov za zadržavanje pa je i ovim rješenje ucinjeno nejasnim".

"Nadalje, u rješenjima o zadržavanju se govori o postojanju saizvršilaca, odnosno saučesnika, kako na strani osumnjičenog Rađenovic Lazara kao izvršioca predmetnog krivičnog djela tako i na strani osumnjičene Petričević Jelice kao pomagača osumnjičenom Rađenović Lazaru, pa se postavlja pitanje kako to da ti pomagači neće ometati postupak uticanjem jedan na drugog i na svjedoke ili uništavanjem materijalnih dokaza. Kad su u pitanju materijalni dokazi tužilac nije objasnio kakva je to opasnost od njihovog uništenja ili oštećenja pa čak i kad osumnjičeni Rađenović i Petričević nebi imali saučesnika i pomagača, ako je izvršen pretres i sva dokumentacija oduzeta", navodi se između ostalog u obrazloženju sudije Bašovića.

Galerija

Preporučujemo za Vas