Konjević: Svako da odgovora za ono što je radio

Konjević je rekao da državni organi treba da postupaju u skladu sa zakonom, bez obzira o kome se radi
12 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.03.2014. 13:58h

Ministar unutrašnjih poslova, Raško Konjević kazao je da u slučaju Košljun ne treba donositi presude prije nego što to urade nadležni organi, navodeći da svako treba da odgovara za ono što je radio.

On je danas u Vladi, odgovarajući na pitanje novinara u vezi privođenja predsjednika opštine Budva Lazara Rađenovića i Vladinog savjetnika za investicije i strana ulaganja Aleksandra Tičića, rekao da državni organi treba da postupaju u skladu sa zakonom, bez obzira o kome se radi.

Upitan da li može saopštiti više detalja u vezi sa tim slučajem, on je kazao da je tu vrstu pitanja bolje postaviti specijalnom tužiocu za borbu protiv kriminala i korupocije.

"MUP, odnosno Uprava policije, postupala je po nalazima specijalnog tužioca, i u svim takvim i sličnim obavezama će Ministarstvo tako postupati, jer je to zakonska obaveza. U vezi sa detaljima o ovom slučaju morate sačekati obavještenje specijalnog tužioca, nije na ministru unutrašnjih poslova da o detaljima na bilo koji način o tome govori", rekao je Konjević.

On smatra da će, kada se stvore pretpostavke da to može biti urađeno, javnost obavijestiti specijalni tužilac.

Upitan da li se mogu očekivati slična hapšenja, odnosno na istom, ili na nivou države, Konjević je rekao da ne treba bilo koje sluačajeve posmatrati u bilo kakvim geografskim odrednicama.

On je rekao da rad državnih organa treba posmatrati tako da su oni zaduženi da kontrolišu kvalitetno sprovođenje određenih zakona i postupanja, bez obzira o kom gradu se radi,” i da li neko pokriva ovu ili onu funkciju”.

"Jednaka je obaveza svih-države da obezbijedi jednakost pred zakonom, a nas koji se bavimo javnim funkcijama da te zakone poštujemo", dodao je Konjević.

On je kazao da je siguran da će u narednom periodu aktivnosti državnih organa biti da striktno kontrolišu primjene zakona i korištenje javnih ovlašćenja.

“Kao što je takođe važno, ne samo u ovom, već u svakom sličnom slučaju, na nivou principa, ne dozvoliti da bez obzira na postupanje određenih državnih organa, u ovom slučaju tužilaštva i MUP-a, da ne upadnemo u drugu vrstu greške - da kroz postupanje ovih organa, i prisutnosti tih informacija u medijima donosimo konačne odluke i presude prije nego što to urade grane vlasti koje su za to opredijeljene”, kazao je on.

Konjević je ukazao da tužilaštvo ima određenu sumnju i da je obezbijedilo određen nivo dokaza u saradnji sa policijom.

"Ali, vrlo je važno da sada svi budemo korektni, u onom što su naše zakonske obaveze, i sa druge strane poštovanje svake vrste presumpcije nevinosti. A neka svako odgovara za ono što je radio i neka svaki državni organ postupa u skladu sa zakonom, bez obzira o kome se radi”, rekao je on.

Upitan da li je danas na Vladi razgovarano o provođenju Tičića, Konjević je odgovorio da nije.

Specijalna tužiteljka za organizovani kriminal Đurđina Nina Ivanović odredila je zadržavanje od 48 sati Rađenoviću i Tičiću zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj i oštetili Opštinu Budva za oko dva miliona eura.

Bonus video: