Tičiću određen 48-časovni pritvor

Odluka o tome da li će se Tičić, Rađenović i Petričević naći u pritvoru Istražnog zatvora u Spužu znaće se poslije 17 časova
77 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Tičić, Foto: Boris Pejović
Aleksandar Tičić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.03.2014. 09:53h

Nakon sinoćnjeg višečasovnog saslušanja na zahtjev specijalne tužiteljke Đurđine Ivanović određeno je policijsko zadržavanje i za savjetnika premijera za investicije i strana ulaganja Aleksandra Tičića, zbog sumnje da je počinio zloupotrebu službenog položaja kao predsjednik optinske komisije koja je tokom 2006. godine odobrila prodaju zemljišta na Košljunu iznad Budve.

Odluka o tome da li će se Tičić, osumnjičeni gradonačelnik Budve Lazar Rađenović i bivša direktorica "Prve banke" Jelica Petričević naći u pritvoru Istražnog zatvora u Spužu znaće se tek poslije 17 časova kada bi njih troje trebalo da se nađu kod sudije za istragu podgoričkog Višeg suda.

Tužiteljka je od sudije za istragu tražila da im se odredi pritvor do mjesec dana.

Tičić i Rađenović se sumnjiče da su zloupotrijebili službeni položaj jer su kao članovi Komisije za prodaju zemljišta na Košljunu, navodno, oštetili opštinski budžet za gotovo 2.000.000 eura.

Tužiteljka vjeruje da su oni to zemljište na javnoj licitaciji tokom 2006. godine prodali vlasniku "SP Luna" Vidu Rađenoviću, koji je samo nakon dva mjeseca istu parcelu preprodao investitoru Muhamedu Rašidu za više od tri miliona eura.

Tužilaštvo sumnja da je postojao dogovor u tom truglu, te da je Opština Budva namjerno zakinuta tim poslom, te da se razlika od gotovo dva miliona eura našla u privtanim džepovima.

Osim toga, tužiteljka budvanske funkcionere sumnjiči da su dali i garancije Opštine Budva - keš kolateral privatnoj firmi "SP Luna", kada je prilikom kupovine zemlje na Košljunu vlasnik Vido Rađenović podizao kredit od 1,5 miliona kod "Prve banke".

Za tužiteljku Ivanović je i sporna uloga bivše direktorice banke, jer je imala konktakte sa Rađenovićem oko odobravanja kredita, ali i zbog toga što nije provjeravala bonitet firme "SP Luna", već je kao garanciju uzela keš kolateral, koji je u "Prvoj banci" dala Opština.

Branilac Rađenovića i Petričević, advokat Vladan S. Bojić za "Vijesti" je tvrdio da su tvrdnje tužiteljke "proizvoljne jer nema štete, pa samim tim ni bića krivičnog djela".

Advokat Bojić je tvrdio da je sporno kredit vraćen, te da u tom aranžmanu nije došlo do štete ni za Opštinu Budva niti za vlasnike "Prve banke"...

Bonus video: