Odlazak bisera: Preminula slavna Vjera Hitilova

Njen potpis, zajedno sa Jiržijem Menclom, Janom Njemecom, Evaldom Šormom i Jaromirom Jirešom nosi snimak "Biseri na dnu", manifesta češkog novog talasa
74 pregleda 0 komentar(a)
Vera Hitilova, Foto: Beta/AP
Vera Hitilova, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.03.2014. 18:41h

Samo mjesec dana nakon proslave 85. rodjendana, prva dama češke kinematografije Vjera Hitilova, režiserka iz slavne autorske plejade češkog novog talasa 1960-tih godina, preminula je danas u Pragu.

Njen potpis, zajedno sa Jiržijem Menclom, Janom Njemecom, Evaldom Šormom i Jaromirom Jirešom nosi snimak "Biseri na dnu", manifesta češkog novog talasa.

To je omnibus ekranizacija pet priča kultnog češkog pisca Bohumila Hrabala. Tim filmom autori, diplomci praške Filmske akademije (FAMU), najavili su na početku karijere budući pečat koji će ostaviti na film ne samo u komunističkoj Čehoslovaškoj.

Hitilova je u tom omnibusu režirala kratki film "Kafana automat svijet". Od debitantskog filma dokumentarca "Vreća buva", preko slavnog snimka na ivici burleske "Bijele rade", satiričnog "Panelstori" ili dokumentarnog filma "Prag - nemirno srce Evrope", Vjera Hitilova je ostavila svoj pečat, a takođe i na dalje generacije filmskih autora kao pedagog na FAMU.

Nakon sovjetske okupacije Čehoslovačke 1968. godine, na nekoliko godina su joj vlasti zabranile da snima filmove, a u bioskope sa vratila 1977. godine komedijom "Igra sa jabukom". Smrt je ugasila nadu i njenu dugogodišnju čežnju da na veliki ekran prenese priču "Baka" češke književnice Božene Njemcove.

"Na scenariju za taj film radila sam godinu dana u podrumu da me djeca ne uznemiravaju. U borbi za taj film odigrao se veliki dio mog života. Već su mi preminule cijele generacije glumica. Ostala sam samo ja", kazala je na svoj osamdeseti rođendan 2009. Hitilova.

Slavna češka režiserka, vječiti buntovnik tamošnje kinematografije, koja je prvobitno studirala arhitekturu a zarađivala za život i kao manekenka, za svoj doprinos kinematografiji ponijela je mnoga priznanja i nagrade i u Češkoj i u svijetu.

Bonus video: