BUDVA I MILIONI

Tičić na saslušanju

U vrijeme kada je prvi put prodat kompleks na tom brdu iznad Budve, Tičić je bio na čelu opštinske komisije koja je prodavala zemlju na Košljunu
252 pregleda 53 komentar(a)
Ažurirano: 12.03.2014. 21:07h

Vladin savjetnik za investicije i strana ulaganja Aleksandar Tičić nalazi se na saslušanju u Specijalnom tužilaštvu.

Tužiteljka Đurđina Ivanović ga saslušava zbog sumnje da je sa gradonačelnikom Budve Lazarom Rađenovićem, navodno, zloupotrijebio službeni položaj i oštetio Opštinu Budva za oko 2 miliona eura.

Ranije informacije su ukazivale da je Tičić već oko 18 časova bio na saslušanju, ali je on oko 21 čas došao u zgradu Specijalnog tužilaštva.

Rađenovića je kasno sinoć policija sprovela na saslušanje u specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal, zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj, a potom mu je određen i 48-časovni pritvor.

U okviru iste istrage, sinoć je saslušana i bivša direktorica Prve banke Jelica Petričević, kojoj je takođe određen pritvor.

TV Vijesti, Svetozar Trebješanin

Oni nisu jedini na koje je pala sumnja tužilaštva zbog ovog slučaja, javlja TV Vijesti, koja navodi da je sumnjiv i Tičić.

Nekadašnji menadžer Budve, Tičić, je najavio da će, nakon što sleti na podgorički aerodrom, samoinicijativno otići u zgradu Vrhovnog državnog tužilaštva i dati izjavu o tome šta zna o transakcijama i prodaju zemljišta na Košljunu.

U vrijeme kada je prvi put prodat kompleks na tom brdu iznad Budve, Tičić je bio na čelu opštinske komisije koja je prodavala zemlju na Košljunu.

Tičić je “Vijestima” potvrdio da će sam otići u Tužilaštvo. "Sam ću otići u Tužilaštvo i tamo ću da dam izjavu vezano za rad opštinske komisije, koja je rangirala ponude za prodaju zemlje na brdu Košljun", kazao je Tičić ranije za "Vijesti". On je prethodnih dana bio službeno u inostranstvu.

Inspektori, prema još nezvaničnim informacijama, provjeravaju kako je lokalna uprava 2007. godine ostala bez dva miliona eura sa računa, garantujući za kredit privatnoj firmi “SP Luna” kod Prve banke

Rađenović je, u pratnji inspektora, civilnim vozilom oko ponoći stigao ispred tužilaštva, ali je, da bi izbjegao novinare, do tužiteljke doveden kroz zgradu Ministarstva pravde.

Policijski inspektori upali su juče oko 16 časova u zgradu Opštine Budva i zapečatili Rađenovićev kabinet. Istovremeno, po nalogu specijalne tužiteljke za organizovani kriminal, policajci su upali i u njegovu porodičnu kuću u naselju Golubovina, gdje su gotovo do 22 sata sinoć češljali dokumentaciju i tražili dokaze koji bi im pomogli u istrazi.

Inspektori su još počet kom godine iz Opštine odnijeli obimnu dokumentaciju koja se odnosi na poslovne veze lokalne uprave i Prve banke - oko sumnjivih kreditnih aranžmana i garancija koje su budvanske vlasti navodno davale privatnim firmama i pojedincima. Jedan od tih aranžmana je i slučaj firme SP Luna iz Budve.

Na javnoj licitaciji Opštine 2006. godine, ta kompanija ponudila je najbolju cijenu za kupovinu 23 hiljade kvadrata opštinske zemlje na vrhu brda Košljun. Početna cijena za taj nepristupačan i krševit teren bila je 50 eura po kvadratu, a SP Luna zemlju je dobila za 53 eura po kvadratu.

Firma tu zemlja ubrzo preprodaje arapskom biznismenu Muhamedu Rašidu, po duplo većoj cijeni. Rašid, koga palestinske vlasti traže zbog pronevjera, jedan je od osnivača firme Monte mena, kupca vojne baze na Skočiđevojci.

Problem navodno nastaje kada je Opština depozitom kod Prve banke, garantovala privatnoj firmi za kupovinu zemlje. Rađenović, tada potpredsjednik Opštine za pitanje finansija, bio je član Komisije za prodaju te zemlje. Na čelu Komisije bio je bivši menadžer grada Aleksandar Tičić.

Tri miliona

Osim slučaja SP Luna, tužioci navodno provjeravaju i slučaj porodica Divanović i Dragović, kojima je volšebno sa računa u Prvoj banci nestalo tri miliona eura. Te porodice prethodno su prodale kompleks zemlje iznad Kamenova, novac im je “legao” na račun, a zatim “ispario”.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, jedna od članova porodice prije 20-ak dana bio kod specijalne tužiteljke i tada lično optužio opštinsko rukovodstvo, među kojima i Rađenovića, da su direktno umiješani u tu krađu.

Porodice su pred sudom dokazale da im je novac otet i u nekoliko slučajeva dobijene su pozitivne presude.

Galerija

Preporučujemo za Vas