Koncert u Nikšiću: Hendl sjajno zvuči i na harmonici

Sastav koji je uspješno nastupao u zemlji i regionu osnovan je sa ciljem da na pravi način popularizuje harmoniku
112 pregleda 0 komentar(a)
Trio harmonika, Foto: Ivan Petrušić
Trio harmonika, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 12.03.2014. 09:22h

“Mislim da bi Bah i ostali koji su pisali za orgulje bili srećni da znaju da se njihova muzika može izvoditi i van crkve“, kazala je Tijana Kovačević članica kamernog sastava “Trio harmonika“ koji je nastupio u Nikšiću u muzičkoj školi “Dara Čokorilo”.

Koncert trija, koji čine Miroslav Ilić, Tijana Kovačević i Aleksandar Milić, organizovan je u saradnji sa Muzičkim centrom Crne Gore iz Podgorice, a u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

“Ton se na harmonici dobija na isti način kao i kod orgulja. Ljudi još uvijek harmoniku doživljavaju kao narodni instrument zato se trudimo da pokažemo da se na harmonici može odsvirati orguljska muzika i da to jako dobro zvuči“, kazala je članica sastava koji je u saradnji sa prof. Predragom Jankovićem osnovan 2008.godine.

A da barokna muzika i Hendlovo djelo “Passacaglia” zvuči jednako dobro i na harmonici kao i na orguljama, pokazao je i aplauz oduševljene publike. Zatim je uslijedilo izvođenje sonate za tri harmonike od Vladimira Zubitskog, kao i kompozicije od Vlasova, Angelisa i Zolotarieva.

Sastav koji je uspješno nastupao u zemlji i regionu osnovan je sa ciljem da na pravi način popularizuje harmoniku. Da to uspješno rade pokazuju učenici koji su se, slušajući njihov nastup, odlučili za harmoniku.

“Kada smo bili student privlačila su nas takmičenja. Sada više uživamo u muzici i trudimo se da popularizujemo harmoniku na pravi način”, kazala je Kovačević.

Dobitnici su mnogih domaćih, ali i međunarodnih takmičenja. Pobjednici su 37. Međunarodnog susreta harmonikaša održanog u Puli 2012. godine, kada je učestvovalo 300 harmonikaša.

Tada su dobili i pehar grada Pule kao najbolji u svim kategorijama. Program podrške razvoju kulture u Nikšiću 2014-2017, pokrenula je Vlada Crne Gore na inicijativu Ministarstva kulture, kao četvorogodišnji projekat koji treba da rezultira unapređenjem kulturnog života Nikšića.

Bonus video: