Kome sada odgovara pomjeranje plej-ofa i zbog čega?

Početak razigravanja za titulu u muškoj odbojkaškoj ligi pomjeren je za 2. april
63 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 12.03.2014. 13:44h

Promjene kalendara takmičenja nijesu neuobičajena stvar u svijetu sporta, iako se u ozbiljnim sportovima i ligama pomjeranja utakmica dešavaju uglavnom zbog objektivnih razloga ili više sile (zbog nevremena, elementarnih nepogoda, nesrećnih slučajeva…).

Odbojkaške lige u Crnoj Gori u tom pogledu često predstavljaju izuzetak, u negativnom smislu. Odluke o takmičenju koje se donesu na početku, usvojeni akti, kalendar takmičenja, ne malo puta nijesu poštovani proteklih sezona. Izuzetak nije ni tekuća sezona.

“Izmjene kalendara takmičenja mogu proisteći samo zbog eventualnih obaveza nacionalnih selekcija, kao i po odluci nadležnog organa takmičenja u slučaju da okolnosti tokom takmičenja to zahtijevaju”, stoji u obavještenju u svakom objavljenom biltenu Odbojkaškog saveza Crne Gore.

U biltenu broj 2, kada je 30. oktobra prošle godine i objavljen prvi kalendar takmičenja, bilo je objavljeno da finale muškog plej-ofa startuje 21/23. marta ove godine (eventualni peti meč je bio zakazan za 11/13. aprila), a da se finalni turnir Kupa igra po završetku prvenstva, 18/20. aprila.

To je bila i želja sada već bivšeg selektora Nikole Matijaševića (koga je promijenilo isto Predsjedništvo koje mu je nekoliko mjeseci ranije dalo povjerenje za dalji rad), kako bi igrači po završetku prvenstva ostali u trenažnom procesu za završnicu Kupa, a sve u cilju da bude manja pauza do početka priprema za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

Na molbu Budvanske rivijere, a uz saglasnost klubova, kako je objavljeno u biltenu broj 15, komesar za takmičenje Rajko Tijanić je 25. februara ove godine promijenio kalendar i raspored takmičenja. Završnica Kupa je prebačena da bude uvertira za razigravanje za titulu, za 14/16. mart, dok je plej-of trebao da počne 19. marta, a eventualna majstorica (5. meč) 2. aprila.

Ali tu nije bio kraj - u ponedjeljak je izašao novi bilten, broj 17, u kojem je došlo do nove promjene. Završnica Kupa je ostala zakazana za 15/16. mart (u Nikšiću), ponovo kao uvertira za plej-of, ali je početak razigravanja za titulu pomjeren za 2. april. Eventualna majstorica će se igrati 16. aprila…

Tijanić

“Izmijenjen je kalendar takmičenja za seniore zbog zahtjeva RTV Crne Gore. Izmenjen je kalendar takmičenja za seniore uz saglasnost klubova”, stoji u obrazloženju promjene kalendara koje je potpisao komesar za takmičenje OSCG Rajko Tijanić.

Iz Budućnosti su nam potvrdili da oni nisu dali saglasnost na ovo odlaganje plej-ofa, kao što smo iz RTCG dobili informaciju da oni takav zahtjev nisu uputili prema OSCG. Zato ostaje otvoreno pitanje ko je ovoga puta i zbog čega tražio odlaganje plej-ofa.

Bilo kako bilo, odlaganje će dobro doći Budvanskoj rivijeri, jer će imati više vremena da se oporavi i eventualno u ekipu vrati jedini preostali primač servisa Aleksandar Milivojević (nakon odlazaka na pozajmicu Vojina Ćaćića i Marka Bojića, koji, kako nam je potvrdio Tijanić, nemaju pravo povratka u budvanski tim za završnicu prvenstva, sve i da završe pozajmice prije ili tokom našeg plej-ofa).

Zbog hirurškog zahvata, Milivojević je van stroja od početka mjeseca. Kako nam je juče kazao, do kraja nedjelje neće moći da počne da trenira, a u ponedjeljak će, nakon pregleda, znati nešto više kada bi mogao da počne sa radom. Budvani će, dakle, bez njega braniti pehar u Kupu…

Vukčević: Mi nijesmo dali saglasnost

Iz Budućnosti ističu da su prilikom prethodne promjene kalendara dali saglasnost.

"Tada smo izašli u susret Budvanskoj rivijeri, zbog smanjenja troškova jer drže dosta igrača sa strane. Uradili smo kako je traženo. Sad se traži pomjeranje iz nekih drugih razloga, ali ovoga puta mi tu saglasnost ne možemo da damo", kaže za “Vijesti” trener Podgoričana Zoran Vukčević.

Vukčević

Trener Budućnosti je svjestan da ništa u konačnom neće promijeniti to što se Budućnost nije saglasila sa promjenom kalendara, iako je drugačije pisalo u biltenu.

"Znamo da će ova promjena ostati na snazi, ali ona nama nikako ne odgovara. Druga je stvar što se mi ne možemo braniti ne znam kako, što nijesmo dovoljno jaki da to uradimo".

Vukčević ističe da se njegova ekipa pripremala i tempirala formu (koliko je to bilo moguće bez dovoljno utakmica) za prethodni kalendar.

"Imali smo plan šta i kako treba raditi za termine koji su nam ranije bili poznati. Sad je sve pomjereno za dvije nedjelje", zaključio je Vukčević.

Galerija

Bonus video: