GA insistira na razrješenju tužioca u slučaju Bukovica

Iz GA su podsjetili da je istraga vraćana sedam puta, da svjedoci koje su predlagali nijesu uzimani u razmatranje
3 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 11.03.2014. 13:19h

Građanska alijansa (GA) zatražila je od vršioca dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Veselina Vučkovića da pokrene inicijativu za razrješenje tužioca u slučaju Bukovica, Milosava Veličkovića.

GA je, kako je saopšteno, to zatražila od Vučkovića i članova Tužilačkog savjeta, u skladu sa članom 53 Zakona o državnom tužilaštvu, a po navodima bivše specijalne tužiteljke Stojanke Radović, koja je na Odboru za politički sistem saopštila da je predmet Bukovica ukinut na Apelacionom sudu zbog neznanja i nesposobnosti tužioca.

“GA je vršila redovan monitoring predmeta Bukovica i najveći problem koji smo uočili jeste upravo odnos tužilaštva i neadekvatna istraga”, saopštio je predsjednik GA, Boris Raonić.

Iz GA su podsjetili da je istraga vraćana sedam puta, da svjedoci koje su predlagali nijesu uzimani u razmatranje i da se nikada nijesu postavila pitanja komandne i nalogodavne odgovornosti, što je, dodaje se, rezultiralo time da ni nakon dvije decenije nema naznaka da će neko odgovarati za ove zločine.

“Želimo i da napomenemo da je Bukovica seosko područje od 37 sela koje zauzima 104 kvadratna kilometra, koja se nalaze na zapadnom dijelu pljevaljske opštine. Bukovica je jedina teritorija u Crnoj Gori koja je devedesetih godina bila meta etničkog čišćenja i koja je teritorijalno veća od opštine Budva”, kaže se u saopštenju.

Raonić dodaje da su, prema dostupnim podacima početkom 1992. godine, raseljena 24 sela dok je raseljena ukupno 221 osoba.

“Od 1992. do 1995. godine, ubijeno je šest civila, oteto jedanaest ljudi, samoubistvo su izvršile dvije osobe, 70 je doživjelo fizičku torturu a zapaljeno je osam kuća kao i seoska džamija”, naveo je on.

Prema riječima Raonića, zbog upitnog neprofesionalnog djelovanja tužioca, može se izvesti zaključak da za sve to nema odgovornih.

“Osim toga država će čak morati da isplati znatna sredstva po osnovu neosnovanog lišavanja slobode. Napominjemo i to da je za zločin za koji nema odgovornih, država uložila milionska sredstva na šta smo ukazivali da takođe postoje ozbiljne indicije o neregularnostima i zloupotrebama”, saopštio je Raonić.

On je kazao da na sumnju da je u pitanju koordinirana državna akcija, koordinisana od više organa vlasti, u cilju zataškavanja zločina, navodi i finalno relativizacija zločina u vidu jedne jedine rečenice koja se u udžbeniku istorije tiče bukovičkih zločina.

Ta rečenica, doda je, glasi: “Crnogorske vojne i policijske snage, kao i paravojne snage Republike Srpske, u periodu od 1992. do 1996. godine, upadale su u muslimansko selo Bukovica kod Pljevalja gdje su maltretirali, prebijali, pljačkali, palili i ubili šest ljudi”.

“Medijskom i kontralustracionom pritisku podlegao je i tadašnji ministar obrazovanja Sreten Škuletić, koji je pozvao autora te rečenice da mu pojasni detalje ionako šturog istorijskog sagledavanja istine o Bukovici”, kaže se u saopštenju GA.

U GA, dodao je Raonić, iz svih tih razloga smatraju da proces ozdravljanja društva mora početi upravo kroz pravosudni sistem. “A upravo prvi potez mora biti uspostavljanje odgovornosti onih koji su opstruirali proces”.

Bonus video: