Majstorski snimci bliski hiperrealističkim egzekucijama

Na aktuelnoj izložbi u Podgorici, Sinanović je odlučio da se meritorno predstavi foto-radovima
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.03.2014. 17:39h

U saradnji Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore i ULUPU Bosne i Hercegovine, krajem febrara ove godine, u Umjetničkom paviljonu u Podgorici, priređena je samostalna izložba fotografija, sarajevskog foto-snimatelja Samira Sinanovića (Sanski Most, 1970).

Na aktuelnoj izložbi u Podgorici, Sinanović je odlučio da se meritorno predstavi foto-radovima. Značajan tehničko-tehnološki razvoj na mnogim poljima, a posebno u domenu foto-tehnike i neposredne reprodukcije, omogućili su brojnim umjetnicima da dođu do vrhunskih foto ishodišta.

Jedan od takvih znalaca, zasigurno je snimatelj i neposredni foto-egzekutor, Samir Sinanović. Među fotografskim majstorima, u toku rada postoji više pristupa, ali najčeće se koriste dva načina, pojedinačno, ili se pak oni kombinuju. Prvi i osnovni je da svaki snimatelj, prevashodno mora biti istrajan i strpljivi “lovac” na pravi motivski subjekt, a tu prije svega spada estetska prepoznatljivost motiva, rakursna i vremenska podobnost, a istodobno i sreća prilikom okidanja.

U drugoj, realizatorskoj fazi, majstor se koristi svakovrsnim tehničko-tehnološkim pomagalima, digitalno-alhemijskim znanjima, sposobnostima i umjećima. U konkretnom slučaju, treba vjerovati Sinanoviću, kada tvrdi da na njegovim foto-radovima, nema bilo kakve digitalne “manipulacije”. Što znači, kod njegovih recentnih fotografija, on je isključivo bio “naoružan” samo vrhunskom kamerom i foto-iskustvom.

Njegove apstraktne fotografije, približile su se gotovo potpuno, umjetničkim, slikarskim hiperrealističkim egzekucijama.

Ako je to bio Sinanovićev prevashodni cilj, onda je u tome odista i potpuno ostvario svje foto vizije. Međutim, vjerovati je da je pored iznesenog, Sinanović imao namjeru i da zasigurno demonstrira nivo vlastitog foto-majstorstva, ali istovremeno i izvanredan osjećaj za osnovne estetske vrijednosti.

Bonus video: