Racija u Goliji, privođeni starci

Više pušaka i petnaestak kilograma eksploziva pronađeno kod Goranovića
82 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2014. 14:30h

Nikšićka policija, u ranim jutranjim satima, juče je pretresla domove trojice mještana sela Javljen u Goliji, Gorana (45), Ivana (78) i Obrada Goranovića (83) i kod njih pronašla oružje i eksploziv.

Trojica Goranovića nakon toga privedena su u nikšićku stanicu na saslušanje, poslije čega su pušteni kućama.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, pretresima tri kuće i pomoćnih objekata su pronađeni i oduzeti:

  • 46 kilograma eksploziva,
  • sedam pušaka, od kojih dvije sa optičkim nišanom,
  • dva pištolja,
  • oko 570 komada municije različitog kalibra
  • 14 detonatorskih kapisli,
  • oko 60 metara sporogorećeg štapina,
  • stega za pravljenje municije sa izvjesnom količinom balina za punjenje patrona lovačke municije
  • dvije puščane cijevi nepoznatog kalibra.

Prema informcijama iz policije, najveća količina eksploziva nađena je kod Gorana. On se tog dana, nakon saslušanja, pravdao da se radi o municiji koja mu je kao borcu ostala sa ratišta devedestih, te da je, kako je kazao, petnestak kilograma eksploziva ostalo u kući nakon probijanja puta u Goliji osamdesetih godina.

    Kod najmlađeg od Goranovića, Gorana, policija je, kako kaže, pronašla pušku staru preko 100 godina koju je dobio kao nasljeđe i kojoj je oružani list zadnji put produžen 1964. godine.

    Pronađen je i karabin njegovog prijatelja, iako za njega ima uredne papire, a tu se, kaže zatekao, jer je kao stolar obrađivao kundak.

    Arsenal pronađen kod Gorana upotpunli su petnestak kilograma eksploziva i oko 200 komada municije raznih kalibara.

    „Eksploziv je ostao u kući još od osmadesetih godina kada se ovuda probijao put, a municja je ostala jer sam tokom rata bio na ratištu pa sam je tu ostavljao kada bih se vraćao kući“, rekao je Goran.

    On napominje da je policija bila korektna, ali da se zapravo iza svega krije pritisak na mještane koji su početkom godine prijavili nesvakidašnji masakr srna u Goliji.

    „Treba nas u međuvremenu prikazati kao teroriste i zato smo imali ovu nenadanu posjetu. U pitanju su starci od kojih jedan, Obrad, godinu dana nije izašao iz kuće, a ne da ide u lov, danas je jedva živ izašao iz prostorija MUP-a. Žao mi je što živim u ovakvoj državi, nas upozoravaju da ćutimo, a ne istražuju ko je krivolovio po Goliji”, rekao je Goran.

    Kod mlađeg od dvojice staraca, sedamdesetosmogodišnjeg Ivana, policija je našla karabin sa snajperom, lovačku pušku i pištolj sa urednim dozvolama.

    Bez dozvole bila je puška koju su našli u štali ispod sijena.

    „Oni su kazali da je moskovka, a ja mislim talijanka, a znam da je nosio moj pokojni brat dok je čuvao stoku. Zaboravio sam bio na nju“, kaže Ivan, a zatim kao i Goran obajašnjava otkud mu eksploziv.

    „Bio sam predsjednik mjesne zajednice kad se probijao put i ostalo je toga kod mene i sad sam zbog toga terorista“, objašnjava Ivan.

    Pet godina stariji Obrad, kaže da pušku, od kada je okačio na zid, 2002. godine, više nije ni skidao. Dozvola mu je kaže tada istekla i zbog starosti nije mogao da je produžava.

    Sve se ovo, kažu oni, dešava uoči dogovorenog sastanka 11. marta sa ministrom poljoprivrede, Petrom Ivanovićem.

    „Znam ja šta je ovo. Jer sam lopovu rekao da je lopov. Zato što sam imao mokar i dug jezik, a da sam ćutao niko me ne bi pretresao danas. Ukazivao sam na krivolov, a sa tim u Goliji imamo problem 20 godina“, zaključio je Obrad.

    Bonus video: