Promocija romana Nikole Nikolića: Subverzivna priča o lavirintima našeg vremena

Đuro Radosavović je nadahnuto govorio o “generaciji koja je odabrala strategiju nojeva”
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.03.2014. 19:18h

Prva promocija drugog romana mladog crnogorskog pisca Nikole Nikolića, na podgoričkom Salonu knjige, pokazala je da književni događaji mogu biti vrlo zanimljivi za publiku. Prostor iznad Gradske knjižare bio je tijesan za sve zainteresovane.

Nikolićev roman “Meandar” upravo se pojavio u izdanju podgoričke Nove knjige. Nikolić (1989) je 2011. objavio roman “Čvor” koji je doživio nepodijeljene pohvale kritičara.

O novom romanu mladog pisca govorili su pisci Ksenija Popović, Đuro Radosavović i Balša Brković, a moderator je bila Jelena Krsmanović.

Ksenija Popović je naglasila da je za nju Nikolićev “Meandar” bio svojevrsno otkriće, i da ovaj roman predstavlja zrelog i samosvjesniog pisca, od koga ona, kako je kazala, u bliskoj budućnosti očekuje da se potvrdi kao jedno od najznačajnijih imena ne samo u domaćem, već i u regionalnom kontekstu. Popović je kazala da je Nikolić “najtradicionalniji među novim piscima”, odnosno da njegova naracija ujedinjuje “klasične” i “avangardne” impulse, što je već samo po sebi vrijedno i nimalo jednostavno...

Balša Brković je kazao da mu je Nikolićev roman prizvao asocijaciju na Češku školu, termin koji u našoj kulturi funkcioniše sa prizivom na jednu sjajnu generaciju filmskih autora školovanih u Pragu, a koji su, u priličnoj mjeri promijenili filmski pejzaž u nekadašnjoj SFRJ.

- Ne samo zvog vozova, koji postoje i kod Nikolića, a koji uvijek asociraju na sjajni Hrabalov roman “Strogo kontrolisani vozovi”, već zbog načina pripovijedanja koji je fokusiran na lično, bez naporne ozbiljnosti koja, kao forma prokletstva, ide uz crnogorsku kulturu. Nikolićev junak je u kapitalnom egzistencijalnom pregnuću - samodefinisanju, a to je radikalna apoteoza jedinke...

Brković je naglasio da, iako se Nikolićeva naracija doima kao klasičnija, njegovo pismo nije lišeno subverzije, koja je možda i učinkovitija zbog te, prividno, nešto klasičnije tekstualne realizacije.

Đuro Radosavović je nadahnuto govorio o “generaciji koja je odabrala strategiju nojeva”, i o značaju ovakvih knjiga, koje pokušavaju da promijene takvu stvarnost.

Radosavović je istakao značaj i umjetničku ubjedljivost urbane narativne fakture koja obilježava oba Niklićeva romana.

Radosavović je istakao značaj i umjetničku ubjedljivost urbane narativne fakture koja obilježava oba Niklićeva romana

Na kraju promocije prisutnima se obratio i autor, zahvalajujući izdavaču i kolegama na izuzetnim ocjenama njegovog romana.

“Novi roman Nikole Nikolića generacijski je i društveno prepoznatljiva povijest mladog visokoškolca u potrazi za poslom i u sudaru sa kriminalom, ali i crnohumorna priča o meandru - lavirintu u kojem se naše društvo izgubilo i iz kojeg je izlaz moguć jedino u bajci”, zapisala je profesorica Božena Jelušić u recenziji Nikolićevog “Meandra”.

Podgorička promocija “Meandra” nije ličila na klasične ovdašnje promocije - umjesto pripremljenih “referata” publika je bila u prilici da čuje zanimljive i duhovite opservacije povodom novog romana mladog, ali već vrlo zapaženog autora.

Galerija

Bonus video: