Vukmirović i Šofranac osumnjičeni za bombaški napad na "Vijesti"

Porodica osumnjičenog Vukmirovića oglasila se saopštenjem u kojem osuđuje napad na redakciju Vijesti
128 pregleda 92 komentar(a)
Ažurirano: 08.03.2014. 08:04h

Podgorička policija osumnjičila je Podgoričane Nemanju Vukmirovića i Marka Šofranca za bombaški napad na redakciju "Vijesti".

Vukmirović je uhapšen juče u Podgorici, a Šofranac se nalazi se u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, na izdržavanju druge zatvorske kazne.

Pomoćnik direktora i rukovodilac Sektora kriminalističke policije Milan Tomić je na pres konferenciji kazao da su službenici Sektora kriminalističke policije i Centra bezbjednosti Podgorica "nakon dvomjesečnih, intenzivnih planskih operativno – taktičkih aktivnosti", koje su realizovane u timskom radu sa Tužilaštvom, rasvijetlili krivično djelo izazivanje opšte opasnosti, počinjeno 26. decembra aktiviranjem eksplozivne naprave ispred redakcije ND Vijesti u Podgorici.

"Policijski službenici su identifikovali N.V. (21) i M.Š. (22) iz Podgorice, koji su osumnjičeni da su počinili ovo krivično djelo.

Osumnjičeni Vukmirović je lišen slobode danas, dok se Šofranac nalazi u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija radi izdržavanja kazne zatvora u drugom predmetu. Osim ovog krivičnog djela, njima se na teret stavlja i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija", kazao je Tomić.

Dodao je da policija osnovano sumnja da su N.V. i M.Š. postavili eksplozivnu napravu na spoljašnji dio klima uređaja, na zidu suterena sa zapadne strane objekta redakcije "Vijesti", koju su potom aktivirali.

Osnovano se sumnja da su Vukmirović i Šofranac postavili eksplozivnu napravu na spoljašnji dio klima uređaja, na zidu suterena sa zapadne strane objekta redakcije "Vijesti", koju su potom aktivirali

"Na licu mjesta je izvršen uviđaj kojim je rukovodio zamjenik Osnovnog državnog tužioca u Podgorici, uz prisusutvo vještaka za požare, eksplozije i havarije. Uviđajem je konstatovano da je više stakala na prostorijama redakcije polomljeno i oštećeno. Sa lica mjesta su izuzeti tragovi, koji su upućeni u Forenzički centar radi vještačenja. Takođe su izuzeti i video zapisi sa nadzornih kamera na užem i širem licu mjesta", rekao je Tomić.

On je istakao da su tokom intenzivnih policijskih i tužilačkih aktivnosti na rasvjetljavanju napada na "Vijesti" uzete izjave od više desetina građana, kao i da su preduzete i druge policijske mjere i radnje.

"Policijski službenici su u januaru ove godine, tokom preduzimanja intenzivnih aktivnosti došli do saznanja da su N.V. i M.Š. mogući izvršioci ovog krivičnog djela. Na osnovu tih saznanja, kao i drugih mjera i radnji, po prethodno pribavljenoj naredbi sudije za istrage Osnovnog suda u Podgorici, sredinom februara ove godine su izvršeni pretresi stanova i drugih prostorija šest lica, među kojima i stanovi koje su koristili N.V. i M.Š, kao i pretresi dva vozila koje je koristio N.V. Pretresima su pronađeni i izuzeti oružje, municija, sporogoreći štapin i garderoba, koji su upućeni u Forenzički centar radi vještačenja", kazao je Tomić.

Pomoćnik direktora Uprave policije rekao je da sveukupne policijske i tužilačke mjere i radnje, koje su preduzete, upućuju na sumnju da su Vukmirović i Šofranac počinili bombaški napad na redakciju "Vijesti".

Protiv njih dvojice, zamjeniku Osnovnog državnog tužioca u Podgorici podnijet je poseban izvještaj, kao dopuna krivične prijave, zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo izazivanje opšte opasnosti u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Ipak, istraga o napadau na "Vijesti" nije završena, policiji tek predstoji da utvrde motiv i eventualno identifikuju druga lica koja se mogu dovesti u vezu sa naopadom.

"Policijski službenici i nadležni tužioci, u timskom radu, preduzimaju aktivnosti i na rasvjetljavanju krivičnih djela počinjenih na štetu novinara Lidije Nikčević i Tufika Softića, slučajeva paljenja vozila u vlasništvu ND Vijesti i podmetanja eksplozivne naprave na štetu načelnika CB Bar, Miloša Radulovića", kazao je Tomić .

Vukmirovići osuđuju napad

Porodica Vukmirović oglasila se saopštenjem u kojem osuđuje napad na redakciju Vijesti.

"Iznenađeni smo lišenjem slobode člana naše porodice Nemanje Vukmirovića i očekujemo da će se u daljem postupku dokazati njegova nevinost u svemu tome.

Ističemo da se radi o uzornom sportisti i studentu treće godine fakulteta Bezbjednosti, odsjek Kriminalistika koji do sada nikada nije kažnjavan po bilo kom osnovu", navodi se u saopštenju porodice osumnjičenog Nemanje Vukmirovića.

Oni tvrde da prilikom pretresa kuće nije nađeno oružje, municija, niti eksplozivne naprave.

Bombaški napad na "Vijesti" se desio 26. decembra, oko 23.35 časova, kada je aktiviran eksploziv velike razorne moći ispod prozora kancelarije glavnog i odgovornog urednika "Vijesti" Mihaila Jovovića.

Jovović se u tom trenutku nalazio u kancelariji, ali nije povrijeđen. U redakciji je tokom napada bilo još petnaestak ljudi.

TV Vijesti: Svetlana Đokić

Jovović: Znam da je itekako postojao i politički pritisak

Glavni i odgovorni urednik “Vijesti” Mihailo Jovović kazao je da ga dosadašnje iskustvo sa istragama napada na novinare i informacije koje ima o istrazi, “tjeraju da ne prima zdravo za gotovo” jučerašnje objelodanjivanje rezultata istrage policije i tužilaštva, nakon višemjesečnog rada.

“Posebno, što je to urađeno dan uoči izbora u Beranama, baš kao što mislim da je tajming podizanja optužnice protiv bivšeg rukovodstva CKB-a, nakon dugotrajnog postupka, imao isti cilj. To mislim zato što znam da je itekako postojao i politički pritisak iz državnog vrha da se osumnjičeni za postavljanje eksploziva uhapse do sjutra”, kazao je Jovović sinoć.

On je istakao da je nakon poslednjeg, bombaškog napada na “Vijesti”, postojao žestok pritisak iz međunarodne zajednice na državni vrh da se slučaj riješi.

“Znam i da su policija i tužilaštvo naporno radili na ovom slučaju, ne ulazeći u kvalitet dokaza koje kažu da imaju protiv osumnjičenih. Bez obzira ko su izvršioci, meni i mojim kolegama je najvažnije da se otkriju i osude pravi naručioci i nalogodavci ovog i drugih napada na novinare, jer ću tek tada prihvatiti da u državi postoji politička volja, koju do sada nijesam primijetio, da se kritičari vlasti na pravi način zaštite i odvrate budući napadi. Takođe, ne bih želio da bilo ko nevin prolazi kroz ono što sam i sam prošao, naučivši da je moguće da crno bude bijelo i obratno. Ali, svako bi trebalo da odgovara za ono što radi i priča, pa ćemo vidjeti da li sam s razlogom oprezan ili ne, ako i kad ovo bude imalo sudski epilog”, poručio je Jovović.

Galerija

Bonus video: