Samir Guberinić: Zbog pristrasnosti vještaka, ubica mog sina je na slobodi

U protestu porodici Guberinić se pridružio veliki broj građana a protest su podržale Islamska zajednica Crne Gore i Bošnjačka stranka
108 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 08.03.2014. 12:35h

Juče je ispred zgrade Osnovnog državnog tužilaštva Crne Gore, a zatim ispred zgrade Osnovnog i Višeg suda u Bijelom Polju održan protest građana koji su nezadovoljni radom tužioca i sudstva u slučaju nesrećno stradalog Ismaila Guberinića ( 6) koji je 15. septembra prošle godine u saobraćajnom udesu teško povrijeđen a sedam dana kasnije preminuo od zadobijenih povreda u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici.

Javni tužilac u ovom slučaju nije pokrenuo krivičnu prijavu protiv počinioca ovog ubistva i sud u Bijelom Polju ga je oslobodio od bilo kakve odgovornosti.

U protestu porodici Guberinić se pridružio veliki broj građana a protest su podržale Islamska zajednica Crne Gore i Bošnjačka stranka.

Otac nastradalog Ismaila, Samir Guberinić tvrdi da su izvještaji vještaka pristrasni i tendenciozni.

"Tendenciozni i vozaču blagonakloni izvještaji vještaka doveli su do toga da sud dva puta vraća na doradu tužbu tužilaštvu. Najnoviji obrt u slučaju je da je Tužilaštvo odustalo od krivičnog gonjenja počinioca, a na osnovu pristrasnog izvještaja vještaka sa Mašinskog fakulteta u Podgorici. Da su izvještaji pristrasni i tendenciozni nije moj subjektivni i laički sud, već smo angažovali stručnog konsultanta koji je dao zamjerke na ove izvještaje", rekao je Guberinić.

Samir Guberinić je je istakao da će nastaviti privatno da tuži počinioca i ne može da vjeruje da država Crna Gora dozvoljava da neko ko ubije dijete pri prelasku ulice u naseljenom mjestu, ne odgovara,a što je najgore i dozvoljava da građani budu prepušteni sudu potkupljivih, ili ko zna kakvih vještaka.

"Na sreću, postoji očevidac pa je vidio kako se sve dogodilo. Mislio sam da će u toku sudskog procesa doći do rekonstrukcije događaja pa ćemo moći da pokažemo šta se desilo, ali zbog nekih čudnih postupaka bjelopoljskog Tužilaštva i Osnovnog suda, koje izdaleka izgledaju proceduralno ispravne, ali samo izdaleka, nama se onemogućava da pred sudom oborimo i ove pristrasne izvještaje i dođemo do istine, što je zaista i naš jedini motiv. Iz tog razloga obratio sam se svim relevantnim političkim subjektima, medijima, nevladinim organizacijama i ambasadama. Moja porodica priprema organizovanje mirnih građanskih protesta ispred gore pomenutih institucija" reako je Guberinić.

Po njegovim riječima u ovom slučaju napravljen je presedan jer je počinilac oslobođen bilo kakve odgovornosti i pored toga što je dijete smrtno stradalo, a samo na osnovu mišljenja vještaka.

"Pošto sam pripadnik najugroženijh kategorija stanovništva, osoba sa invaliditetom i manjinskog naroda na svojoj koži sam osjetio šta znači pravosuđe Crne Gore. Pitam Vas dali bih isto doživio da sam Crnogorac i da nemam invaliditet. Koliko vrijedi život mog sina u takozvanoj građanskoj Crnoj Gori. Zakoni trebaju da važe za sve isto", kaže Guberinić.

Bonus video: