"Zdravo Berane" podnosi krivične prijave zbog zloupotreba biračkog spiska

Prema njihovim riječima, za određene osobe u prijavama prebivališta navedena je dvojna adresa, istovremeno na području opština Petnjica i Berane
3 komentar(a)
Zdravo Berane, Foto: Zdravo Berane
Zdravo Berane, Foto: Zdravo Berane
Ažurirano: 07.03.2014. 17:00h

Izborni štab koalicije Zdravo Berane podnijeće krivične prijave protiv odgovornih za, kako su saopštili, zloupotreba i manipulacija biračkim spiskom, koje su dovele u pitanje zakonitost predstojećeg izbornog procesa.

Iz Koalicije su podsjetili da je MANS sačinio spisak od 52 glasača za koje tvrde da su, u zavisnosti od izbora, prebacivani iz Opštine Berane u Opštinu Petnjicu i nazad, i koji su imali pravo glasa na izborima u Petnjici 16. novembra, a sada se nalaze u zaključenom biračkom spisku za predstojeće izbore u Beranama.

Predstavnici izborne liste Zdravo Berane su, kako se navodi, izvršili uvid u dokumentaciju MUP-a Berane za dio osoba sa tog spiska, i utvrdili da određena lica ne ispunjavaju uslov propisan Zakonom o izboru odbornika i poslanika po kojem birač mora imati prebivalište u opštini najmanje šest mjeseci prije održavanja izbora, kako bi ostvario biračko pravo.

"Pomenuta lica imaju prebivalište u kraćem periodu od zakonom propisanog. Takvim postupanjem organ lokalne uprave zadužen za vođenje biračkog spiska izvršio je nezakonit upis tih lica u birački spisak Opštine Berane, i protivzakonito im omogućio ostvarivanje biračkog prava“, tvrde u koaliciji Zdravo Berane.

Prema njihovim riječima, za određene osobe u prijavama prebivališta navedena je dvojna adresa, istovremeno na području opština Petnjica i Berane, čime je omogućen istovremen upis u biračkim spiskovima tih opština i ostvarivanje biračkog prava u dvije lokalne samouprave.

U Koaliciji tvrde da birački spisak za opštine Petnjica i Berane nije razdvojen,već se vodi u jedinstvenoj računarskoj bazi za Opštinu Berane, čime su omogućene zloupotrebe fiktivnom selidbom birača iz jedne u drugu lokalnu samoupravu, manipulacijom prebivalištem birača kao pravnom činjenicom na osnovu koje se vrši upis u birački spisak.

Upisana lica ne ispunjavaju uslove prebivališta

Iz Koalicije podsjećaju da je organ lokalne samouprave zadužen je za tačno i ažurno vođenje biračkog spiska.

"Ovakvim nezakonitim postupanjem je protivzakonito izvršio upis lica koja ne ispunjavaju zakonske uslove u pogledu prebivališta da bi mogla ostvariti biračko pravo na lokalnim izborima u Beranama 9. marta“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je od Ministarstva unutrašnjih poslova zatraženo sprovođenje inspekcijskog nadzora nad radom organa lokalne uprave zaduženog za vođenje biračkog spiska i državnog organa koji vodi registar službene dokumentacije na osnovu koje se vrši upis u birački spisak.

Takođe su, kako navode, od beranskog Sekretarijata za opštu upravu i društvene djelatnosti 6. marta zatražili podatke o pravnom osnovu po kojem je izvršen upis ovih lica u birački spisak Opštine Berane i da li su ostvarila biračko pravo na lokalnim izborima u Petnjici, a sada se nalaze u zaključenom biračkom spisku za lokalne izbore u Beranama.

"Po ovim zahtjevima zasnovanim na zakonu nije postupljeno“, kaže se u saopštenju.

Iz Koalicije Zdravo Berane su najavili da će njihov Izborni štab „zbog uočenih zloupotreba i manipulacija biračkim spiskom, u najkraćem roku podnijeće krivične prijave protiv odgovornih lica koja su omogućila nezakonit upis ovih lica i time u dovela u pitanje zakonitost predstojećeg izbornog procesa“.

"Od državnih organa ovlašćenih za sprovođenje lokalnih izbora u Beranama, Opštinske izborne komisije Berane i Državne izborne komisije, zahtijevaćemo da spriječi ostvarivanje biračkog prava ovih lica, jer se u suprotnom dovodi u pitanje ustavni princip jednakosti birača i omogućava glasanje istih lica u dvije lokalne samouprave suprotno zakonu“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: