Skoro dvije decenije prevare: Japanski Betoven se javno izvinio

Japanci su do sada navikli da ga vide s dugom kosom, bradom i tamnim naočarima i uvijek u crnoj odjeći
2 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2014. 09:11h

Čovjek koji je nekada važio za japanskog Betovena i priznao da nije napisao svoje kompozicije, pojavio se danas pred kamerama prvi put od kada je izbio skandal, i to potpuno novog izgleda.

Mamoru Samuragoči poklonio se više puta na konferenciji za novinare i izvinio se zbog nevolja koje je izazvao. "Izvinjavam se", rekao je Samuragoči, potpuno neprepoznatljivog izgleda.

Japanci su do sada navikli da ga vide s dugom kosom, bradom i tamnim naočarima i uvijek u crnoj odjeći. Danas je izgledao kao običan kancelarijski službenik, u tamnom odijelu, obrijan i s kratkom kosom.

"Japanski Betoven" priznao je da je djelimično lažirao svoj problem sa sluhom i da nije autor simfonije, "Hirošima", koju je zapravo napisao jedan kompozitor iz sjenke.

Samuragoči je u dugom i pomalom konfuznom govoru objasnio da ponekad čuje, a ponekad ne, i da mu je potreban prevodilac za gluvo-nijeme. Agencija Frans pres, međutim, primjećuje da je na konferenciji za novinare dobro čuo sva pitanja i da nije nijednom pogledao u prevodioca.

On je novinarima pokazao ljekarski izvještaj na kojem se navodi stepen njegove gluvoće, kao i karticu o invaliditetu, koja je, međutim, sumnjivog porijekla. Samuragoči je rekao da ga je njegov kompozitor u sjenci Takaši Nigaki oklevetao kada je prije dvije nedjelje izjavio da je on proteklih 18 godina pisao muziku za "japanskog Betovena".

Samuragoči je rekao da će ga tužiti i da se Nigaki uvijek "smješkao finansijskoj ponudi za pisanje kompozicija". "Ne mislim da sam nekog iskoristio za svoju slavu", rekao je lažni kompozitor, koji je ipak priznao da se plašio da će jednog dana biti otkriven.

Nigaki je nedavno rekao da više nije mogao da čuva tajnu possto je saznao da je olimpijac Daisuke Takahaši koristio njegovu "Sonatu za violinu", na nastupu na Olimpijskim igrama u Sočiju.

Mamoru Samuragoči se proslavio sredinom devedesetih godina prošlog vijeka, a najpoznatiji je po simfoniji "Hirošima broj 1", koja je posvećena žrtvama eksplozije atomske bombe 1945. godine.

Prema njegovoj lažnoj biografiji, ogluvio je u 35. godini, ali je nastavio da komponuje. Njegova simfonija, koja je završena 2003. godine, postala je hit i prodata je u 100.000 primjeraka u Japanu, a nazvana je i Simfonijom nade.

Nigaki je naveo da je Samuragoči glumio gluvog čovjeka i da je znao da za trenutak zaboravi svoju ulogu i počne da razgovara potpuno normalno.

Galerija

Bonus video: