Spektakularne filmske transformacije: Strast koja pomjera granice

Metju Mekonahi, junak romantičnih komedija, za novu ulogu smršao je 20 kilograma
4 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2014. 16:20h

Nagrada za najbolju mušku ulogu na ovogodišnjoj, 86. dodjeli Oskara, otišla je u ruke Metjua Mekonahija za dramatičnu interpretaciju oboljelog od side u filmu “Poslovni klub Dalas”.

Glumac, čije se ime uglavnom vezivalo za romantične komedije, smršao je za novu ulogu čak 20 kilograma i time podsjetio da gluma nije samo zanimanje već i poziv, zanat koji zahtijeva određene žrtve. Poput Metjua, pojedini glumci, predani glumačkoj strasti, pomijerali su granice, podvrgavajući se veoma zahtjevnim fizičkim transformacijama kako bi svojoj glumi dali više kredibiliteta.

Jedna od najspektakularnijih je metamorfoza Kristijana Bejla u trileru “Mašinista” (2005) u kojem igra radnika na traci, Trevora Reznika, koji nije spavao više od godinu dana. Bejl je za ovu ulogu svoju težinu sveo na svega 55 kilograma, a visok je 1.80.

Kristijan Bejl se za ulogu Betmena u “Betmen Početak” (2005) za pet mjeseci ugojio 45 kilograma i maksimalno nabildovao tijelo kako bi ušao u ulogu popularnog superiheroja, dok je Metju Foks za ulogu Pikasa, plaćenog ubice i psihopate, u filmu “Aleks Kros” (2012) smršao 20 kilograma i vježbao svakodnevno više sati.

Jedna od najupečatljivijih je i transformacija Roberta de Nira u čuvenom filmu Martina Skorsezea “Razjareni bik” (1980) u kojem igra Džeka La Motu, kontroverznog bokserskog šampiona u srednjoj kategoriji.

Film se snimao iz dva puta kako bi De Niro mogao da se ugoji 27 kilograma, što je on učinio za samo četiri mjeseca. Zahvaljujući toj ulozi osvojio je svog drugog Oskara.

U filmu “Izgnanik” (2001) Roberta Zemekisa, Tom Henks je neprepoznatljiv u ulozi modernog Robinsona Krusa. I ovaj film je sniman iz dva puta, sa razmakom od godinu dana. Henks je prvo morao da se malo ugoji, a zatim da izgubi 25 kilograma kako bi dočarao život brodolomnika koji je proveo četiri godine na pustom ostrvu. Met Dejmon je smršao 18 kilograma za ulogu narkomana u filmu “Hrabrost pod paljbom” (1997). Drastična transformacija ga je, međutim, koštala zdravlja. Dugi niz godina je morao da se liječi od disfunkcije nadbubrežnih žlijezdi.

Iza monstruma savršenstvo

Od dama koje su pristale na drastične transformacije svakako su Šarliz Teron i Rene Zelveger. Za film "Monstrum" (2004), lijepa južnoafrička glumica se ne samo ugojila 14 kilograma već je sve vrijeme snimanja nosila masku od lateksa i lažne žube.

Sav taj trud joj se višestruko isplatio pošto je osvojila čak 20 nagrada, među kojima i Oskara za najbolju žensku ulogu.

Rene Zelveger je svoju figuru “kaznila” ulogom u romantičnoj komediji “Bridžit Džons” za koju se ugojila 10 kilograma. Višak sala je potom brzo izgubila kako bi mogla da zaigra u mjuziklu “Čikago” da bi ga ponovo vratila za nastavk o bucmastoj usjedjelici.

Galerija

Bonus video: