Suđenje za ubistvo u Spužu: Vještaci tvrde da je strah savladao Zekića

Prema navodima optužnice, Zekić je 22. jula 2012. godine, u kafani u Spužu, drvenim predmetom pretukao Vujadinovića po glavi, koji je poslije par dana preminuo u Kliničkom centru
666 pregleda 0 komentar(a)
Božidar Zekić, Foto: Savo Prelević
Božidar Zekić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.03.2014. 08:37h

Spužanin Božidar Zekić, na početku incidenta sa sada pokojnim Veselinom Vujadinovićem pokazivao je racionalno ponašanje i tražio izlaz iz situacije, ali da je daljim tokom događaja ipak preovladalo stanje straha i bijesa jakog intenziteta, koje je uzrokovalo ubistvo.

To, između ostalog, piše u nalazu Komisije ljekara vještaka o uračunljivosti Zekića, pročitanom u nastavku suđenja za ubistvo Vujadinovića.

Prema navodima optužnice, Zekić je 22. jula 2012. godine, u kafani u Spužu, drvenim predmetom pretukao Vujadinovića po glavi, koji je poslije par dana preminuo u Kliničkom centru.

Vještaci su, piše, uzeli u obzir da je Zekiću bilo potrebno dva do tri minuta da se udalji od Vujadinovića da bi uzeo letvu, kojom ga je kasnije udario i usmrtio.

Oni su ocijenili da to vrijeme nije bilo dovoljno da kod optuženog umanji osjećaj agresije u kojem se našao.

U trenutku ubistva, prema ocjeni vještaka, kod optuženog je usljed stanja bijesa jakog intenziteta, došlo do suženja svijesti i smanjenja mogućnosti rasuđivanja.

U nalazu piše da je krivično djelo nastalo kao „zadnja kap u odnosu između počinioca i oštećenog“.

Vještaci su zaključili da je optuženi duševno zdrava osoba, ali su u nalazu naveli da stanje u kojem se nalazio u trenutnku kada je nasrnuo na Vujadinovića, odgovara stanju privremenog duševnog oboljenja, odnosno stanju bitno smanjene uračunljivosti.

Zatupnica optužbe Ljiljana Lakić, u cjelosti je prigovorila nalazu, navodeći da su vještaci u obzir uzeli samo izjavu optuženog i jednog svjedoka koja ide u korist odbrane, te da je od vještaka bilo očekivano da daju dvije verzije nalaza.

I punomoćnik oštećene porodice, advokat Dragoljub Strugar, najavio je da će tražiti novo vještačenje i nalaz ocijenio kao neobjektivan, površan i pristrasan.

Bonus video: