Nikšić: Izložba radova Dada Đurića

Izložbu u Nikšiću čini 25 radova - crteži, grafike i djela rađena u kombinovanoj tehnici
255 pregleda 0 komentar(a)
Ljiljana Zeković, Foto: Ivan Petrušić
Ljiljana Zeković, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 06.03.2014. 09:07h

Izložba radova Miodraga Dada Đurića na kojoj je predstavljeno 25 crteža, grafika i djela u kombinovanoj tehnici, otvorena je u galeriji “Ilija Šobajić” u Nikšiću.

Izložbu, koju su organizovali Narodni muzej Crne Gore i nikšićki Centar za kulturu, otvorila je direktorica Umjetničkog muzeja Ljiljana Zeković.

“Pred nama su radovi u kojima se nešto čudovišno širi i množi. Ono što nas na njima uznemirava nije toliko to što prikazuju, koliko neka vrsta preopterećenja predstave spregom protivriječnih sredstava, komadanja i dinamičke cjeline, žestine i blagosti, ljepote i groteske, nježnosti i užasa, anksioznosti i vedrine“, kazala je Zeković.

Govoreći o Đurićevom stvaralaštvu, jednom od najvećih majstora crteža prve polovine XX vijeka, Zeković je kazala da ono otvara pitanja mističnog dijaloga koji se vodi između umjetnika i prirode, umjetnika i svijeta, umjetnika i njegovog kreativnog izraza.

“Priroda, kao najjača karika koja povezuje živu i neživu materiju, predstavlja božanski oltar pred kojim Dado polaže svoje umjetničko djelo. Poput anatoma on je pažljivo analizira, proučava i transformiše u nove ekspresivne predstave“, istakla je Zeković. Dadovo likovno djelo, kako je dodala, neosjetno otvara vrata pakla i uvlači nas u “vrtoglave ambise čudesnog, mističnog prostora“ gdje se briše granica između jave i sna, stvarnog i nemogućeg, prepoznatjivog i izmaštanog, a povezuje onostrano i naturalističko.

“Njegovo undergraund slikarstvo pobune i izazova, i hod po ivici ambisa straha i halucinacija, možemo pratiti do kraja njegovog životnog puta, a sam Dado bio je i ostao simbol neumornog, duhovnog i kreativnog stvaraoca, uvijek u pokretu i akciji, koji svoje fantazije uzdiže do visina koje ljudski um teško može doseći“, kazala je Zeković.

Većina predstavljenih radova crtačkog virtuoza, kako je Zeković nazvala Dada Đurića, pripada legatu koji je princ Nikola Petrović poklonio Narodnom muzeju Crne Gore.

Bonus video: