Evo kako da sačuvate vid

Osvjetljenje u prostoriji je takođe važno. Prostorija i radni sto moraju da budu dobro osvijetljeni, treba da izbjegavate direktno udaranje svjetlosti u ekran
373 pregleda 1 komentar(a)
vid, oči, Foto: Shutterstock
vid, oči, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.08.2018. 11:38h

Sve češće se proučava uticaj radne sredine na zdravlje očiju. Tu se prvenstveno misli o uticaju dugotrajnog i svakodnevnog gledanja u monitor. Nakon brojnih istraživanja zaključeno je da gledanje u monitor toliko napreže sočiva, da to dovodi do kratkovidnosti, odnosno pojavljivanja minus dioptrije.

U eksperimentu koji je sproveden, nakon pet dana gledanja u monitor, ispitanicima se dioptrija pogoršala za oko -0.25. Nakon odmora, dva do tri dana, ispitanicima se dioptrija ponovno vratila u normalu. No, rijetki su slučajevi kada zaposlenici imaju priliku da se odmore i 3 dana ne naprežu sočiva odnosno oči.

U većini slučajeva dioptrija se akumulira. Ne tempom od -0.25 sedmično, ali nakon određenog vremena postaje trajna i ne može se vratiti u normalu ni nakon odmora. Oni koji su kratkovidni postaće još više.

Kako spriječiti pogoršanje vida?

Prvo je potrebno namjestiti dobru rezoluciju i na monitoru. Ekran ne smije da titra, a screen refresh bi trebalo posebno da namjestite. Osvjetljenje u prostoriji je takođe važno. Prostorija i radni sto moraju da budu dobro osvijetljeni, treba da izbjegavate direktno udaranje svjetlosti u ekran.

Vidljivost ekrana će se pogoršati, a oči ćete morati dodatno naprezati.

Stolica takođe igra važnu ulogu za vid. Kičma mora da bude u udobnom položaju. Jer sjedenje u pogrešnom položaju može da vam ukliješti vratne mišiće, što dovodi do slabijeg protoka krvi, a time smanjuje “prehranu” očiju. Preporučljivo je svakih 30 minuta malo se udaljiti od ekrana i namjerno gledati u daljinu. Recimo kroz prozor.

Ishrana

Osim navedenog, ako želite da sačuvate dobar vid morate da obratite pažnju i na ishranu. Očima ne smije da nedostaje vitamina važnih za njihovo funkcionisanje. Povećajte unos antioksidansa, vitamina A, C i E. Namirnice u kojima ih možete pronaći su mrkva, spanać, riba, agrumi, jaja, kikiriki, smeđa riža i sl. Smatra se za zdravlju očiju od svih namirnica najviše doprinose borovnice.

Sokovi

Ukoliko nemate priliku da kupitw borovnice, kupite sok od njih. Potrudite se da pronađete onaj bez konzervansa i prirodni. U sok od borovnice iscijeđenog limuna i malo šećera. Pijte po čašu prije i poslije obroka.

Veliku korist ćete imati ako pijete sok od narandže ili borovnice u koji ste dodali 1 kašičicu ribljeg ulja. Svakom prilikom umjesto gaziranih pijte sok od narandže ili neki drugi sok bogat vitaminom A i C soka od mrkve, grejpa.

Obloge

Ako tokom dana i sami osjetite umor očiju i otežano gledanja pomoć možete potražiti u oblozima. Vrhom punu veliku kašiku kamilice prelijte s 2 dl vrelog mlijeka. Ostavite poklopljeno da kratko odstoji (2-3) minuta. Procijedite, pustite malo da se ohladi, natopite vatu ili nešto drugo i stavite na oči. Držite 15-ak minuta. Obavezno boravite u toploj prostoriji ili prekrijte glavu s nečim. Oblozi takođe ne smiju da budu hladni, nego mlaki.

Ispiranje

Umornim očima možete pomoći i ispiranjem. Kašičicu čaja od preslice zalijte ključalom vodom. Ostavite 3 minuta. Procijedite i pustite da se ohladi. Time ispirajte oči 3 puta na dan, uvijek svježe pripremljenim.

Preparati za masiranje

Vid možete da popravite ili da spriječite kvarenje svakodnevnim masiranjem. Tri kašike bosiljka i 2 kašike ruzmarina namačemo 30 dana u ½ litra maslinovog ulja. Procijedimo i mažemo očne kapke 2-3 minuta najmanje jednom dnevno.Vježbe

Bar jednom dnevno napravite niže navedene vježbe za istezanje, koje će znatno smanjiti umor očiju.

- Kružite očima gore - lijevo - desno nekoliko puta a zatim u obrnutom smjeru. Važno je ne pomjerati glavu. Samo oči. - Kružite očima gledajući prvo krajnji lijevi ugao gore zatim, krajnji lijevi ugao dolje, krajnji desni dolje i na kraju krajnji desni ugao gore. Ponovite nekoliko puta, zatim u suprotnom smjeru. Ne pomjerajte glavu! Možete se orijentisati prema uglovima zida koji se nalazi iza vas. - Gledajte pravo ispred sebe, otvorite širom oči, a zatim ih zatvorite što možete jače.

Bonus video: