Okončano suđenje za smrt Cetinjanina: Presuda narednog mjeseca

Sudija Mijušković-Stamatović na današnjem ročištu, odbacila je sve predloge advokata okrivljenih
110 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.03.2014. 18:09h

Iznošenje dokaza i saslušanja, na suđenju zaposlenima u Urgentnom bloku Klinickog centra za nesavjesno liječenje pokojnog Cetinjanina Dragana Markovića, nakon dvije godine, danas je okončano.

Sudija Osnovnog suda u Podgorici Larisa Mijušković-Stamatović, na prošlom ročištu tražila je da se dostavi snimak nadzornih kamera u KC za dan 20.07.2009. kako bi se utvrdilo tačno vrijeme kada je pacijent dovezen u KC,šsto je do danas ostalo nejasno.

Prethodno je sudu dostavljen snimak od toga dana za vremenski period od 6:10h do 7:30h, ali iz tih snimaka se samo može utvrditi da pacijent nije primljen u tom vremenskom periodu. Sud je zatim tražio da se dostavi snimak za cijeli dan, ali umjesto snimka sudu je dostavljen dopis koji je potpisao direktor KC, a u kome se navodi da snimak ne postoji.

Inače, utvrđivanje vremena prijema pacijenta je bitno kako bi se utvrdilo koliko je vremena pacijent proveo u Urgentnom bloku.

Sudija Mijušković-Stamatović na današnjem ročištu, odbacila je sve predloge advokata okrivljenih za saslušanje dodatnih svjedoka i zaključila predmet. Završne riječi biće iznijete početkom narednog mjeseca, a zatim se očekuje presuda.

Podsjećanja radi, prije dvije godine, a nakon istrage i vještačenja, koji su trajali i duže, Osnovno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu za krivično djelo nesavjesno pružanje ljekarske pomoći, protiv pet osoba zaposlenih u Urgentnom bloku KC. U optužnici tužilaštva se navodi da su zaposleni u Urgentnom bloku pri pružanju pomoći i njege očigledno nesavjesno postupali i time prouzrokovali pogoršanje zdravstvenog stanja pacijenta, sada pokojnog Dragana Markovića.

Na optuženičkoj klupi našli su se dr Darko Radulović, medicinske sestre Ljiljana Obradović, Snežana Popović i Bojana Bašanović, te medicinski tehničar Goran Mitrović. Dr Radulović se tereti da nije cjelovito sagledao stanje pacijenta za kojeg je znao da je povrijeđen u saobraćajnoj nesreći i preporučio adekvatne preglede, iako je klinička slika - pad pritiska, bljedilo, gušenje i tegobe na koje se pacijent žalio, ukazivalo na unutrašnje krvarenje i povrede grudnog koša i drugih unutrašnjih organa. Medicinske sestre i tehničar terete se da nijesu postupali u skladu sa medicinskim pravilima i pacijenta tretirali kao hitan slučaj sa ustanovljenom dijagnozom “politrauma”, već su ga sat i po ostavili u Urgentnom centru bez nadzora.

Galerija

Bonus video: