Trke od kojih zastaje dah

Piloti su mogli da pokažu umijeće na nebu i spektakularnim voženjem novodizajniranih aviona, zabavljali su gledaoce ove vrhunske manifestacije u organizaciji Red Bula
4 komentar(a)
Ažurirano: 03.03.2014. 22:13h

Abu Dabi je proteklog vikenda bio domaćin najboljih pilota na svijetu.

Nakon tri godine pauze, piloti su mogli da pokažu umijeće na nebu i spektakularnim voženjem novodizajniranih aviona, zabavljali su gledaoce ove vrhunske manifestacije u organizaciji Red Bula.

Nova sezona donijela je i nova pravila. Motori su standardizovani, a piloni (prepreke pored kojih prolaze piloti) od tanjeg su materijala da lakše dođe do pucanja ukoliko ga krilo aviona zakači, a i viši su za pet metara pa njihova visina sada iznosi 25 metara.

Piloti se provlače između pilona, bore sa ''vremenom'' i stižu do brzine od 370 kilometara na čas.

U prvoj trci ove sezone, Pol Bonom je bio prvi sa vremenom 56.439, dok je Hans Arh vozio ''malo'' sporije i rezultatom 56.776 zauzeo drugo mjesto.

Treći je bio Pit Meklod, a četvrti Met Hal.

"Bilo je veoma napeto i trebalo je puno vremena da bih se vratio", rekao je Bonom koji je već osvajao šampionat 2009. i 2010. i to oba puta pobijedivši Arha.

"Red Bul Air Race" je osnovan 2003. godine i održavan je sve do 2011. kada su organizatori otkazali trke za sezonu 2011, 2012, 2013.

"Drago mi je da se Red Bul Air Race vraća u život jer se radi o takmičenju koje je popularno širom svijeta. Takođe mi se dopada poboljšanje motora i staza koje će omogućiti da trke budu još atraktivnije", rekao je Džon Grubstrom, predsjednik Svjetske vazduhoplovne organizacije.

Aktuelni šampion, Pol Bonom, uz Amerikance Kirbi Čamblisa i Majka Mengloda, ima dvije titule (niko nema više).

U ovu sezonu uključene su tri nove lokacije gdje će održati spektakularne trke, a nama najbliža biće već naredna trka i to u hrvatskom Rovinju, 12. i 13. aprila.

Druge dvije nove destinacije su Las Vegas i Dalas, a takmiče se 12 pilota, od kojih su četiri debitanti.

Voziće se još u Maleziji (17-18. maj), Poljskoj (26-27. maj), Velikoj Britaniji (16-17. avgust), SAD (6-7. septembar i 11-12. oktobar) i Kini (1-2. novembar).

Bonus video: