Bjesni otvoreni rat među kriminalcima: Trenutno aktivno 20 klanova

“Posljednji slučajevi ukazuju da su sukobi između OKG kulminirali, te da se krivična djela vrše naočigled velikog broja ljudi”
189 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.03.2014. 15:01h

U Crnoj Gori trenutno aktivno djeluje 20 organizovanih kriminalnih grupa, što je za 15 manje nego što je to bio slučaj tokom 2011. godine kada je urađena prva Procjena opasnosti od organizovanog kriminala, piše u novom dokumentu Uprave policije SOCTA.

Dokument sa presjekom najvećih opasnosti po bezbjednost Crne Gore sa brojem i šemom organizovanih kriminalnih grupa trebalo je da bude završen početkom prošle godine, ali se kasnilo jer su u SOCTA upisani i podaci o teškom kriminalu.

“Smanjenje broja aktivnih klanova uslovljeno je djelovanjem nekoliko faktora - neke su prestale da postoje, dok su se grupe sa manjim brojem članova pripojile visokorangiranim OKG. Osim toga neke organizovane grupe su razbijene u policijskim akcijama”, piše u novoj SOCTA.

Za razliku od podataka iz prve OCTA, najnoviji podaci ukazuju da je posebno povećano nasilje među članovima organizovanih kriminalnih grupa

U novoj javnoj verziji policijskog dokumenta nije bilo promjena u dijelu čime se najčešće bave kriminalci u Crnoj Gori, pa je tako trgovina drogom u vrhu liste najveće opasnosti.

“Svoje primarne i najznačajnije kriminalne aktivnosti sprovode u oblasti međunarodnog krijumčarenja - kokaina, heroina i marihuane, dok im je dodatni posao pranje novca, krijumčarenje akciznih roba, šverc oružja, krijumčarenje automobila i zelenašenje”, piše u dokumentu.

Za razliku od podataka iz prve OCTA, najnoviji podaci ukazuju da je posebno povećano nasilje među članovima organizovanih kriminalnih grupa. Nasilje je, kako piše, motivisano “neraščišćenim računima, preuzimanjem vodeće uloge na tržištu, kao i disciplinovanjem sopstevnih članova.

“Tokom posljednje dvije godine u Crnoj Gori i Srbiji registrovano je nekoliko ubistava, koji se mogu povezati sa međusobnim sukobima između OKG iz Crne Gore i njihovih saradnika iz zemalja regiona. Ta djela utiču na stanje bezbjednosti u Crnoj Gori i uznemirenje javnosti”, navodi UP.

Osim trgovine drogom jedna od ključnih bezbjednosnih opasnosti su ilegalna migracija i trgovina ljudima, kao i privredni kriminal i krijumčarenje akcizne robe.

“Ilegalne migracije u Crnoj Gori imaju i dalje uglavnom karakter tranzita iz pravca Albanije i Kosova ka Hrvatskoj, BiH i Srbiji. U oblasti trgovine ljudima nijesu registrovani trendovi koji bi mogli ukazivati na postojanje ozbiljnog problema. Prostitucija i industrija zabave koja uključuje seksualnu eksploataciju naročito u primorskim gradovima tokom turističke sezone predstavlja potencijalni rizik i plodno tle za pojavu krivičnih djela trgovine ljudima”, piše u dokumentu, koji su radili analitičari UP ali i eksperti iz Austrije, koji su koristili metodologiju EUROPOL-a.

Bjesni otvoreni rat među kriminalcima

Događaji iz 2013. godine poslužili su ekspertima i analitičarima UP da se u najnovijoj SOCTI osvrnu i na brutalnost u ratu, koji bjesni među članovima nekoliko kriminalnih grupa u Crnoj Gori i regionu.

Veselin Pantović

“Posljednji slučajevi ukazuju da su sukobi između OKG kulminirali, te da se krivična djela vrše naočigled velikog broja ljudi”, piše u dokumentu.

Analitičari su slučaj pokušaja ubistva, sada pokojnog Baranina Luke Đurovića, kada je policija polovinom juna spriječila Veselina Pantovića da aktivira veliku količinu eksploziva u barskoj marini.

“Da je eksploziv aktiviran, taj događaj imao bi nesagledive posljedice po život ljudi, ali i političke, bezbjednosne i finansijske konsekvence po Crnu Goru”.

U dokumentu piše da je registrovano da vođe OKG za rat sa drugim klanovima, najčešće angažuju mlađe članove, koji su vrbovani da se u svijetu kriminala dokažu “skidanjem velike glave”...

Bonus video: