Nova knjiga Nikole Nikolića: Bijeg i izlaz iz devijantnog

Roman “Meander” biće promovisan u okviru Zimskog salona knjige u Podgorici
62 pregleda 1 komentar(a)
Nikola Nikolić (novina), Foto: Privatna arhiva
Nikola Nikolić (novina), Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 03.03.2014. 14:50h

Roman “Meander” crnogorskog pisca Nikole Nikolića, objavljen je nedavno u izdanju Nove knjige iz Podgorice, a riječ je o savremenoj prozi, tematski bliskoj aktuelnom društvenom trenutku, u kojoj je kroz prizmu glavnog junaka, konduktera sa diplomom fakulteta, dat prikaz sukoba načela i stvarnosti, kako na ličnom, tako i na širem planu.

Teoretičarka književnosti, prof. Božena Jelušić, o Nikolićevom romanu “Meander“ zapisala je da je riječ o generacijski i društveno prepoznatljivoj povijesti mladog visokoškolca u potrazi za poslom i u sudaru sa kriminalom, ali i crnohumorna priča o meandru - lavirintu u kojem se naše društvo izgubilo i iz kojeg je izlaz moguć jedino u bajci.

“Simbolika meandra, kao linearnog oblika lavirinta, čini da Nikolićev roman čitamo kao potragu za narušenim skladom ličnosti junaka u uslovima ozbiljnih društvenih poremećaja. Zbog toga povlašćeno mjesto pripada psihološkim meandrima uzaludnosti i beznađa. Prikaz tih stanja slijedi jasnu motivacijsku liniju priče, ali se ipak sve okončava srećnim razrešenjem. Pitate se da nije riječ o sukobu motivacijskih načela, pa je autor namjerno napustio vjerovatnost priče u korist teze da su katarza idruštveni preporod ipak mogući. Ako je tako, onda je Nikolićev roman angažovana priča mladog čovjeka u sudaru sa traumatičnom stvarnošću. Budući da su elementi humora i satire u kontrapunktu sa zgužvanim krajem u maniru bajke, ostaje i utisak gorke ironije kada je u pitanju izvjesnost izlaza iz lavirinta društvenih devijacija“, zapisala je Jelušić.

Na novi Nikolićev roman osvrnuo se i poznati književnik Dragan Lakićević koji ističe da Nikolićev roman predstavlja solilokvijum glavnog junaka koji u “ja formi” pripovijeda svoj život. Taj život je, naizgled i s početka, običan, ali u književnom postupku istrajnog “samokazivanja” toka misli, riječi, manifestacija potrage za smislom - dobija simbolične dimenzije i parabolične oznake.

“Meandar“ je drugi roman (Čvor) Nikole Nikolića.

Bonus video: