Ko večeras osvaja Oskara?

Kladioničari su podijeljeni između "12 godina ropstva", "Gravitacije" i "Američke prevare" za najbolji film
10 komentar(a)
Ažurirano: 02.03.2014. 20:29h

Sve plesne numere su uvježbane, crveni tepih postavljen i pokriven plastikom zbog kiše a prezenteri su naučili tekst i sada ostaje samo da se vidi ko će večeras osvojiti Oskara, zlatnu statuu Američke akademije za film.

Kladioničari, koji često omanu u predviđanjima, podijeljeni su između "12 godina ropstva", "Gravitacije" i "Američke prevare" za najbolji film.

Iako je "Gravitacija" bezmalo revolucionarno i precizno snimljena a glumački ansambl čini "Američku prevaru" sjajnom, najviše šansi ipak ima epska priča o slobodnom crncu prodatom u ropstvo - "12 godina ropstva", prenosi B92.

Razlozi su, osim očiglednog umjetničkog dometa, i politički korektni - drama o rasizmu u Americi koju je snimio crni britanski režiser ne može da bude tek tako sklonjena u stranu u korist svemirske drame (Gravitacija) ili drame-komedije (Američka prevara).

U konkurenciji za najbolji film nominovani su još: "Kapetan Filips", "Poslovni klub Dalas", "Ona", "Nebraska", "Filomena", "Vuk sa Vol strita".

Da li će Oskara zaista dobiti najbolji film?

Pročitajte koje je to filmove Američka akademija za film (ne)svjesno ignorisala, iako “mogu da obrišu pod sa bilo kojim ostvarenjem nominovanim za najbolji film ove godine”, kako kaže britanski kritičar Robi Kolin.

Kada je riječ o režiserima, najviše šansi ima Alfonso Kuaron za "Gravitaciju". U tome mu pomaže i činjenica da Kuaron nije izgubio nijednu važnu nagradu za režiju od početka "sezone nagrada" u Holivudu.

Za režiju nominovani su još i Dejvid O’Rasel (Američka prevara), Aleksandar Pejn (Nebraska), Stiv Mekvin (12 godina ropstva) i Martin Skorseze(Vuk sa Vol Strita).

Kada je riječ o najboljoj ženskoj ulozi, ime Kejt Blančet za "Nesreću Džasmin" na svačijim je usnama i šanse da joj konce pomrse Sandra Bulok(Gravitacija) ili Meril Strip (Avgust u okrugu Osejdž) su gotovo nepostojeće. Uz njih u konkurenciji su još i Ejmi Adams (Američka prevara) i Džudi Denč(Filomena).

U muškoj konkurenciji situacija je nešto komplikovanija. Iako većina vjeruje da će Oskara dobiti Metju Mekonahi za ulogu AIDS aktiviste u "Poslovnom klubu Dalas" budući da Akademija voli fizičke transformacije glumaca (Šarliz Teron za “Čudovište”, Nikol Kidman za “Sate”...) a Mekonahi je za ovu ulogu izuzetno oslabio, sve više kritičara ukazuje na besprekorno, žovijalno izvođenje Leonarda Dikaprija u filmu "Vuk sa Vol Strita".

Njegove šanse da osvoji Oskara za film prepun psovki i kritike korumpirane Amerike ipak su male, iako su iznenađenja moguća pošto su nominovani još i Kristijan Bejl (Američka prevara), Brus Dern (Nebraska) i Čivetel Edžiofor (12 godina ropstva).

Kada su u pitanju sporedne uloge, u muškoj konkurenciji sve šanse su na strani Džareda Leta za ulogu transrodnog lika u "Poslovnom klubu Dalas" - opet zbog transformacije - iako je, smatraju kritičari, Majkl Fasbender u "12 godina ropstva" za koplje bolji od svih u konkurenciji izuzev možda Barkada Abdija u filmu "Kapetan Filips". Uz njih, u konkurenciji su još i Bredli Kuper za "Američku prevaru" i Džona Hil za "Vuk sa Vol strita".

U kategoriji najboljih sporednih ženskih uloga treba imati na umu da su u dugogodišnjoj istoriji dodjele Oskara, samo dvije glumice dobile dvije godine za redom Oskara - Luis Rejner i Ketrin Hepbern. Ako Dženifer Lorens (Američka prevara) pobijedi i ove večeri ona će biti treća u nizu, a sa Baftom i Zlatnim globusom pod pojasom ima velike šanse za to.

Jedina koja bi mogla da joj poremeti planove je Lupita Njongo čija se uloga robinje Petsi, kaže kritičar "Telegrafa" urezuje u dušu gledaoca.

Uz njih dvije, za Oskara se takmiče i Seli Hokins (Nesrecna Džasmin), Džulija Roberts (Avgust u okrugu Osejdž) i Džun Skvib za "Nebrasku.

Da li su i u kojoj mjeri predviđanja kritičara, kladioničara i ljubitelja filma tačna saznaćemo tokom noći kada će Oskari biti dodijeljeni dobitnicima po 86. put.

Galerija

Bonus video: