Otkriće koje pokazuje da li ćete umrijeti u narednih pet godina

''Vjerujemo da ćemo u budućnosti ovo otkriće moći da iskoristimo da bismo utvrdili koje naizgled zdrave osobe zapravo imaju ozbiljna oboljenja"
6 komentar(a)
Ažurirano: 02.03.2014. 14:05h

Naučnici sa Instituta za molekularnu medicinu u Finskoj su otkrili da mogu da predvide kakav rizik za smrt postoji kod naizgled zdrave osoba u narednih pet godina. To revolucionarno otkriće moguće je na osnovu četiri glavna biomarkera u tijelu.

"Test smrti" predviđa koja je vjerojatnoća da zdrava osoba umre u narednih pet godina, zbog bilo kojeg zdravstvenog razloga.

Naučnici su oduševljeni što uz pomoć jednostavne krvne analize mogu da znaju da li će neka osoba umrijeti u narednih nekoliko godina, bez obzira na to koliko je zdrava u tom trenutku.

Osobe čija četiri osnovna biomarkera nisu u redu imaju veću mogućnost smrtnog ishoda u razdoblju od pet godina.

"Ono što je najzanimljivije jeste da biomarkeri pokazuju rizik od smrti sa obzirom na različite oblike bolesti, poput srčanog udara ili raka. Čini se da oni pokazuju neko opšte stanje organizma'', rekao je ljekar Johanes Ketunen sa Instituta za molekularnu medicinu u Finskoj.

''Vjerujemo da ćemo u budućnosti ovo otkriće moći da iskoristimo da bismo utvrdili koje naizgled zdrave osobe zapravo imaju ozbiljna oboljenja te da ćemo im na taj način moći pomoći na pravi način'', rekao je on.

Biomarkeri su biološke molekule u krvi čovjeka, tjelesnim tekućinama ili tkivima koje mogu da pokažu da se u tijelu odvija neki abnormalan proces koji vodi do bolesti.

Nivo određenog biomarkera ukazuje na rizik od oboljenja pacijenta ili njegovu reakciju na terapiju. Nivo holesterola se tako mjeri da se vidi kakav je rizik od srčanih bolesti.

Naučnici su proučavali uzorke krvi 17.000 naizgled zdravih pojedinca, pritom koristeći više od 100 različitih biomarkera. Nakon toga proučavali su ih pet godina, tokom kojih je preminulo njih 684. Kasnije je otkriveno da svi preminuli imali sličan nivo četiri biomarkera.

Osoba kod koje je zabilježen najviši nivo biomarkera umrla je već u prvoj godini istraživanja.

Bonus video: