Švajcarac za dva zlata u Sočiju od države dobio prase

Rusi su duboko posegnuli u blagajnu. Premijer Dmitrij Medvedev i predsjednik Vladimir Putin bili su oduševljeni što su najuspješnija nacija u Sočiju
82 pregleda 0 komentar(a)
Soči, Foto: Beta/AP
Soči, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.03.2014. 12:00h

Pojedine zemlje su svoje olimpijce nagradile fantastičnim iznosima za medalje osvojene u Sočiju, ali nisu baš svi bili široke ruke. Najlošije je prošao skijaš-trkač Dario Kolonja. Švajcarac je osvojio dva zlata u Sočiju, a u domovini ga je za to dočekalo prase.

Rusi su duboko posegnuli u blagajnu. Premijer Dmitrij Medvedev i predsjednik Vladimir Putin bili su oduševljeni što su najuspješnija nacija u Sočiju (33 medalje od toga 13 zlatnih), a razloga za zadovoljstvo dali su i svim sportistima koji su osvojili neku od medalja.

Svako ko je osvojio zlato nagrađen je sa 120 hiljada dolara i dobio je Mercedes GL SUV, za srebro se dobilo 76 hiljada dolara i Mercedes ML, a za bronzu 52 hiljade dolara i Mercedes GLK.

Američki olimpijski odbor je svoje olimpijske pobjednike darovao čekom od 25 hiljada dolara, drugo mjesto je vrednovano sa 15 hiljada dolara, a treće sa deset hiljada.

Najviše novca za odličje je bio spreman da da Azerbajdžan, 510.000 dolara za zlatnu medalju, 255.000 dolara za srebro i 130.000 dolara za bronzu, ali niko od njihovih sportista nije bio na postolju.

Kazahstan je bio malo 'skromniji' sa 250 hiljada dolara za najsjajniju medalju, ali jedina njihova medalja je bila bronza od Denisa Tena koja je nagrađena s iznosom od 75 hiljada dolara.

Kanadski olimpijski odbor vrednovao je s 9.000 dolara zlato, 6.800 dolara srebro i 4.500 za bronzu.

Što se tiče Hrvatske, Vlada je već odavno donijela propis prema kojoj se sportista koji osvoji olimpijsko zlato nagrađuje s 208 hiljada kuna, Kostelićevo srebro u Sočiju je vrijedilo 130 hiljada kuna, a bronza bi donijela ček od 91 hiljade kuna.

Bonus video: