Cimbaljević: Tužilaštvo je nepravedno, licemjerno i urušeno

Cimbaljević je pozvao državno tužilaštvo da uhapsi svakog sa budvanske Parade ponosa ko je doveo u opasnost njene učesnike,
14 komentar(a)
Zdravko Cimbaljević, Foto: Savo Prelević
Zdravko Cimbaljević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.03.2014. 10:37h

LGBT aktivista i prva javno deklarisana gej osoba u Crnoj Gori, Zdravko Cimbaljević, osudio je nasilje nad LGBT osobama i crnogorskoj LGBT zajednici poslao poruku podrške iz Kanade u kojoj je već nekoliko mjeseci, nakon što mu je odobren politički azil.

"U Podgorici su prije dvije noći napadnuta dva građanina. Napadnuti su samo zato nijesu pristali da žive u ormaru (skrivanju) i što su nijesu pristali na izolaciju i okove u kakvim živi većina moje braće i sestara u Crnoj Gori. Izašli su, kao i svi drugi mladi ljudi, u vikend provod. Dvojica napadača, od kojih je jedan i strani državljanin s poslovnim aktivnostima u Podgorici, su pretpostavili njihovu seksualnu orjentaciju i rodni identitet. Jedna od LGBT osoba je i medijski nastupala kao aktivista, pa je i tako prepoznatljiva", naveo je Cimbaljević u poruci.

Cimbaljeviću odobren politički azil u Kanadi >>>

LGBT Forum Progres: Članovi zajednice napadnuti u centru Podgorice >>>

ISI osudio napad na članove LGBT zajednice >>>

Za razliku od zabrinutih LGBT, i njima bližnjih, osoba tužilac je te noći mirno spavao, kazao je Cimbaljević.

"Podnio sam stotine prijava. Policija je uvijek, objektivno ću reći, konsultovala dežurnog tužioca. Od te kvazi institucije uvjek sam dobijao isti odgovor koji mi i danas odzvanja u glavi - "Državni tužilac nije našao elemente krivičnog djela koje se gone po službenoj dužnosti". Tjerao je da nestanemo ili da primitivno pravdu preuzmemo u svoje ruke i onda, još više, stradamo. Iste osobe su me više puta napadale. Jedna od njih, i nakon uslovne osude. Nije ni zato odgovarala. U Crnoj Gori je teško biti slobodan građanin ali još teže ako si i gej. Onda na tebe tek niko ne okreće glavu. U tome su jedinstveni svi, i moćni i nemoćni, i bogati i siromašni, i vlast i opozicija. Tužilaštvo nije htjelo ni da glumi. Danas, usljed pritiska medija, i u svojoj potpunoj urušenosti, pokušavaju da se dopadnu javnosti. Tako su zbog šamara, što podržavam, zatvorili čovjeka na dva dana. Napao je narodnog poslanika. Podržavam i zaštitu digniteta i dostojanstva svakog javnog poslenika. Ali s pravom tražim da isto takvu zaštitu tužilaštva i države imaju ne samo poslanici već i LGBT osobe ali i svaki građanin i građanka koji su zbog bilo kojeg razloga napadnuti od nasilnika, na bilo kojem mjestu", kazao je Cimbaljević.

On je navno pozvao državno tužilaštvo da uhapsi svakog sa budvanske Parade ponosa ko je doveo u opasnost njene učesnike, bilo kamenicom, nasrtajem, pljuvanjem, prijetnjom po život.

"Policija kaže da ima te snimke pa kako onda tužilac nije našao za shodno da se pozabavi izvjesnim Spartancem i njegovom grupom koja je sprečavala evakuaciju iz Budve. Čak se budžetski novac građana troši i za njegova angažovanja. Znači i sa biznis strane je poželjno biti protiv LGBT osoba u Crnoj Gori. Da je državni tužilac, makar jednom, preskočio ispijanje šampanjca na mnogobrojnim koktelima, prijemima i slično, i pozabavio se pomenutim snimcima, a uz to i sprovodio zakone koji postoje da bi mi građani u Crnoj Gori bili zaštićeni, sve bi, siguran sam, bilo drugačije", navodi se u dopisu Cimbaljevića.

On je u pismu naveo i da ja javno poziva nadležne u tužilaštvu da bar "sada nalože hapšenje i krivičnu odgovornost svih onih koji su me tukli, vrijeđali, koji mi nijesu dali da uđem ili boravim u nekom od javnih objekata, one koji su me pljuvali i prijetili mojoj porodici, koji su mi prijetili otmicom, likvidacijom, koji su javno govorili da će mi otvoriti lobanju i razvlačiti me ulicom".

"Pozivam ih da to urade, principijelnosti i profesionalnosti radi, jer su ti neljudi ustali i na moj život i na moje dostojanstvo".

Bonus video: