Ove dvije namirnice vam garantuju ravan stomak

Studija na švedskom univerzitetu Upsala pratila je 39 odraslih muškaraca i žena koji su imali normalnu težinu
116 pregleda 1 komentar(a)
stomak, dijeta, Foto: Shutterstock
stomak, dijeta, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.03.2014. 21:26h

Ukoliko želite da izbjegnete neprijatne masne naslage oko struka i bokova, češće treba da jedete losos i orahe, kažu naučnici.

Nučnici u Švedskoj otkrili su da ljudi koji jedu više polinezasićenih masti imaju više mišića na tijelu, a manje masnoća. Njima su bogati losos i orasi, a takav način ishrane pomaže manjem nakupljanju naslaga oko struka.

Ovo je prva studija koja je konkretno dokazala da nezdrava hrana ne utiče samo na probleme s holesterolom, pa zato i sa srcem, već ima direktan uticaj na debljinu ina višak masti u tijelu.

Studija na švedskom univerzitetu Upsala pratila je 39 odraslih muškaraca i žena koji su imali normalnu težinu, te su sedam nedjelja jeli 750 kalorija više nego inače. Cilj je bio da u tom razdoblju postanu tri odsto teži nego što su bili na početku.

Polovina učesnika dobila je višak kalorija iz polinezasićenih masti odnosno suncokretovog ulja, a druga polovina iz zasićenih masnoća odnosno palminog ulja. Oba ulja sadrže istu količinu šećera, ugljenih hidrata, masti i proteina, a razlika je u vrsti masnoće.

Porast tjelesne težine i raspodela masti u tijelu mjerena je pomoću MRI-ja na početku i na kraju studije. Iako su svi dobili podjednako na težini, grupa koja je jela zasićene masnoće imala je više masti oko stomaka i jetre. Ista grupa razvijala je i manje mišića, a naučnici vjeruju da takav način ishrane utiče na razvoj dijabetesa i bolesti srca.

Bonus video: