NOVI SELEKTOR

Milačić: Obećavam samo rad

Novi selektor kaže da je šansa za pravljenje dobre ženske selekcije propuštena nakon obnavljanja nezavisnosti
138 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 01.03.2014. 13:58h

Vladimir Milačić je najtrofejniji crnogorski trener u ženskoj odbojci (po četiri titule i Kupa Crne Gore sa ekipom Luke Bar), pa njegov povratak na klupu reprezentacije nije iznenađenje, kao što je iznenadio kada je prije sedam godina, nakon tek jedne akcije (Univerzijada u Rijeci), napustio kormilo reprezentacije. Bilo je poslije manje od godine na tom mjestu, kada je čuo da se sprema dolazak turskog trenera Nejata Sančaka.

"Kad sam čuo da dolazi, digao sam ruke od svega. Još nisam dobio odgovor ko je tada doveo Sančaka", rekao je na nedavnoj Skupštini OSCG Milačić.

Prvi selektor odbojkašica u nezavisnoj državi, kaže da je šansa za pravljenje dobre ženske selekcije propuštena nakon obnavljanja nezavisnosti, kada se nije imalo sluha da se obave razgovori i učine određeni ustupci igračicama, poput Silvije Popović, Amadee Duraković, Marije Pavlović...

"Sa njima bismo tada, potencijalno, imali bolju selekciju od muške, ali smo ispustili tu šansu. Sada to nije slučaj", nastavlja priču za “Vijesti” trener Luke Bar, sa kojom je u bivšoj državi stigao dva puta do finala Kupa.

"Vrijeme je to i pokazalo. Marija Pavlović je u međuvremenu osvojila Ligu šampiona, Silvija Popović je igrala finale LŠ, Tanja Bokan igra LŠ, Amadea Duraković, Marija Milović, Nikoleta Pavlović su igrale to takmičenje", objašnjava Milačić.

Milačić, međutim, ističe da je sada sve to prošlost i da se treba okrenuti budućnosti, sa drugačijim planovima i ciljevima.

"Kao što sam već rekao nakon imenovanja, ja mogu da obećam dobar rad na treninzima, neku početnu priču, osnovu za dalje. Zbog kvaliteta takmičenja kakvo imamo, vrlo je teško očekivati da napravimo jako dobre igračice, kao što je bilo tada, kada je liga bila jača. Mislim da akcenat treba da stavimo na jako dobar rad sa mlađim kategorijama i tu očekivati da izađe neka ozbiljna igračica".

U svim proteklim akcijama problem je bio odaziv svih najboljih, pa se nijednom nije desilo da su se sve pozvane igračice i pojavile na okupljanju. Milačić će, kaže, pokušati da i to popravi, iako je svjestan da neće biti nimalo lako…

"Tek treba da obavim razgovore sa svim djevojkama. U prethodnom periodu, koliko sam shvatio, bilo je dosta problema sa povredama, i oko školovanja, polaganja ispita. Nadam se da ćemo uspjeti da sastavimo reprezentaciju najbolju što možemo u ovom trenutku i da pokušamo da se plasiramo u drugu rundu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo", istakao je Milačić, koji je prvi trener Luke Bar, sa dva prekida, od daleke 1998. godine.

Rivali u Baru zasad su nepoznanica

Crna Gora će biti domaćin prve runde kvalifikacija za EP u Belgiji i Holandiji, od 8. do 11. maja, u Baru. Rivali “crvenih” su Bosna i Hercegovina, Estonija i Litvanija, a dvije prvoplasirane selekcije idu dalje.

"Pokušavamo da nabavimo snimke protivnika. Ja imam iskustvo igranja protiv bosansko-hercegovačke ekipe, jer je Luka Bar igrala protiv Brčkog, ali prije pet godina. Prošle godine je naša reprezentacija uspjela da savladala BiH, ali tek treba da vidim u kojem će sastavu sada nastupiti. Imaćemo nekoliko dana da se pripremimo, nadam se da ćemo sklopiti kockice, i da će sve djevojke, koje igraju vani, moći da se odazovu pozivu. Nadam se da ćemo napraviti reprezentaciju koja će moći da parira tim protivnicima. Sve zavisi u kojem ćemo sastavu biti, ali se nadam da ćemo uspjeti da osvojimo jedno od prva dva mjesta", ističe Milačić.

Galerija

Preporučujemo za Vas