Đurović ostatak zatvorske kazne za ubistvo Pukanića neće izdržavati u Crnoj Gori

Da je Slobodan Đurović prebačen u Crnu Goru, kazana bi mu bila umanjena za tri godine...
289 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2014. 07:48h

Ministar pravosuđa Hrvatske Orsat Miljenić, odbio je da potpiše odobrenje da Baranin Slobodan Đurović zvani Kardinal ostatak zatvorske kazne za ubistvo urednika “Nacionala” Iva Pukanića izdržava u Crnoj Gori, saopšteno je “Vijestima” iz tog resora.

Ministarstvo se u odgovoru pozvalo na negativno mišljenje USKOK-a, kao i na činjenicu da Đurović nema prebavilište u Crnoj Gori, već u Srbiji.

"Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske primilo je dopis Državnog tužilaštva Hrvatske da u konkretnom predmetu nisu ispunjeni uslovi iz člana 80 stav 1 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, te je izraženo negativno mišljenje o postupku premještaja osuđenika Slobodana Đurovića iz Republike Hrvatske u Crnu Goru", navodi se u odgovoru “Vijestima” koji je potpisao portparol Sergej Abramov.

Članom 80 Zakona o međunarodnoj pomoći Hrvatske, propisano je da “osuđenik koji se nalazi u Hrvatskoj na izdržavanju kazne zatvora na temelju presude domaćeg suda, može podnijeti zamolbu za izdržavanje kazne u zemlji svojeg državljanstva odnosno prebivališta”.

Đurović je državljanin Crne Gore i Srbije, ali ima prebivalište u Srbiji.

Ministar je zato, piše u odgovoru, zaključio da “nisu ostvarene formalne zakonske pretpostavke za nastavak premještaja osuđenika iz Hrvatske u Crnu Goru, pa Ministarstvo pravosuđa ne može udovoljiti zahtjevu Slobodana Đurovića za daljnji nastavak izdržavanja kazne zatvora u Crnu Goru”.

Procedura Đurovićevog prebacivanja u Crnu Goru traje od aprila prošle godine, kada je podnio zahtjev a već u junu Viši sud u Podgorici se saglasio sa time.

USKOK, po čijoj optužnici je Đurović 2010. osuđen na 23 godine zatvora, usprotivio se njegovom prebacivanju u Crnu Goru. Time bi njegova kazna bila smanjena za tri godine pošto je za to krivično djelo maksimalno zaprijećena 20 godina, za razliku od Hrvatske Srbije gdje je 23 godine.

Bonus video: