Sreten Kipa prvi u Crnoj Gori zaslužio zvanje crveno-bijeli pojas 7. dan

Selektor ženske džudo reprezentacije, Sreten Kipa, prvi je crnogorski stručnjak koji je zaslužio zvanje crveno-bijeli pojas 7. dan u ovom prestižnom borilačkom sportu
351 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2014. 08:37h

Selektor ženske džudo reprezentacije, Sreten Kipa, prvi je crnogorski stručnjak koji je zaslužio zvanje crveno-bijeli pojas 7. dan u ovom prestižnom borilačkom sportu.

Kipa, koji je već 43 godine u džudu i trener je u podgoričkom klubu „Kipa”, naslov je dobio u Novom Sadu, pred komisijom Evropske džudo unije, kojom je predsjedavao Slavko Obadov, nosilac crvenog pojasa 9. dan.

"Srećan sam zbog sopstvenog dostignuća, mada je trebalo i ranije da polažem, pošto sam već pet godina imao uslove za to. Ipak, za razliku od prethodnih zvanja koje sam redovno polagao, iz privatnih razloga sam prolongirao dobijanje pojasa 7. dan. Trenutno u Crnoj Gori imam najveće zvanje, a prati me sa crveno-bijelim pojasom 6. dan nekoliko istaknutih naših džudista, koje predvodi svjetski prvak Dragomir Bečanović", kazao je Kipa.

On je objasnio da nakon crveno-bijelog pojasa 7. dan slijedi polaganje za crveni pojas 8. dan, a najveće zvanje u džudu je crveni pojas 10. dan.

Kipa je na čelu ženskih selekcija u Džudo savezu Crne Gore već tri godine.

"Naša muška selekcija je bila uspješnija, mada mislim da će se to promijeniti i da će im džudistkinje parirati rezultatima. Imamo nevjerovatno talentovanu generaciju mladih takmičarki koje predvode Mirjana Milić, Ivana Šunjević i Jovana Peković, koje od ove sezone počinju juniorsku karijeru. Osim toga, naši klubovi sve bolje rade i imamo veliki broj nevjerovatno nadarenih pionirki, tako da prognoziram svijetlu budućnost ženskog džuda, nakon brojnih medalja u muškoj konkurenciji", naglasio je Kipa.

On je klub „Kipa” prije četiri mjeseca sa Pobrežja premjestio u halu “Titeksa”.

Bonus video: