Tomanović: Dogovorio sam sa Šarićem da ga više ne branim

Tomanović je dodao i da se tokom postupka protiv Šarića “iz vanpravnih motiva obavlja vremensko i sadržinsko doziranje i obima i sadržine pojedinih dokaza
3 komentar(a)
Darko Šarić, Foto: Savo Prelević
Darko Šarić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.02.2014. 14:25h

Advokat Zdenko Tomanović izjavio je danas da se sa svojim klijentom Darkom Šarićem, optuženim za šverc kokaina, dogovorio da ga više ne brani jer “nema uslova za fer suđenje”.

"Obavijestio sam Viši sud u Beogradu da od danas Darko Šarić neće imati branioca jer ni nakon četiri i po godine nisu stvoreni uslovi za pravično suđenje", rekao je Tomanović agenciji Beta.

Tomanović je istakao da postoji “kontinuitet zloupotrebe krivičnog postupka u vanpravne svrhe” u predmetu Darka Šarića u kojem su telefonski razgovori između “navodnih narko dilera proglašeni državnom tajnom”.

"U kojem se službene tajne objelodanjuju mimo odluka suda, u kojem prisluškivanje traje i obavlja se suprotno domaćim i međunarodnim propisima i standardima, u kojem postoji opstrukcija pojedinih državnih organa u dostavljanju potrebnih obavještenja odbrani, u kojem postoje falsifikati pojedinih dokumenata državnih organa, u kojem su advokati bili izloženi uznemiravanju, praćenju i prisluškivanju samo zato što su branioci koji se profesionalno i savjesno bave svojim poslom", naveo je Tomanović.

Tomanović je dodao i da se tokom postupka protiv Šarića “iz vanpravnih motiva obavlja vremensko i sadržinsko doziranje i obima i sadržine pojedinih dokaza i dinamike objelodanjivanja”.

"U predmetima poput Šarićevog, sud mora stati javno naspram i javnih i tajnih političko-policijskih kombinatorika, i bar jednom dati javnu zaštitu pravima svakog optuženog i ograničiti moć onih koji je imaju preko mjere", naveo je Tomanović.

Advokat je dodao da sud mora da podstakne povjerenje svakog pojedinca u njegovu samostalnost, otkloni ozbiljnu prijetnju pravima svih pojedinaca protiv kojih se vode postupci i obezbijedi slobodno izvršavanje advokatske profesije, a ne da podstiče javnu percepciju njegove administrativizacije.

"Prethodni lideri pravosuđa su svojom pravnom nekulturom nametnuli pretpostavku krivice i javnu kriminalizaciju optuženog u mjeri da svako poznanstvo ili susret sa njima nosi značajne političke, moralne, poslovne, pa i pravne posljedice", naveo je Tomanović.

Šarićev bivši advokat je ocijenio da sadašnje pravosuđe “na istom talasu marketinga” nije ni pokušalo da se izbori za javnu percepciju da svaki pojedinac, pa i Darko Šarić, ima pravo na pravično suđenje i da ne smije da bude oglašen krivim prije suđenja.

Bonus video: