Nikšić: Predstavljen Program podrške razvoju kulture za 2014.

Program podrške razvoju kulture u Nikšiću usvojila je Vlada na predlog Ministarstva kulture, na četvorogodišnji period 2014-2017.godine
0 komentar(a)
Nikšić kultura pres, Foto: Ivan Petrušić
Nikšić kultura pres, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 26.02.2014. 12:59h

Otvaranjem dvije izložbe 3. marta u galeriji "Nikola I" u Nikšiću, posvećene kralju Nikoli, počeće Program podrške razvoju kulture u tom gradu u sklopu koga će do kraja godine biti izvedeno oko 190 manifestacija.

Kako je saopšteno u toku marta biće prikazana 24 programa - pet izložbi, osam pozorišnih predstava sa 11 izvođenja, među kojima je i gostovanje Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, sedam filmskiih projekcija, tri koncerta i jedno književno veče.

Prema riječima direktora Crnogorskog narodnog pozorišta Janka Ljumovića, 24 programa su dobra mjera stvari i željeni kulturni razvoj.

Ti programi, prema njegovim riječima, predstavljaju recentnu produkciju institucija kulture na nacionalnom nivou čiji je zadatak da kulturni prostor Crne Gore bude njihovo polje djelovanja.

"Kroz ovaj repertoar možemo posvjedočiti da je u pitanju jedna ozbiljna priča koja u konačnosti treba da proizvede redovni mjesečni repertoar koji nije incidentat, jer svi usamljeni primjeri kada mjesečno imamo jedan ili dva programa jesu incidenti“, kazao je Ljumović.

Narodni muzej Crne Gore će od marta do decembra organizovati 20 izložbi koje će biti svjedoci razvoja kulture u Crnoj Gori, od Oktoiha do mladih savremenih umjetnika

U toku marta, prema riječima Nikčevića, biće organizovane izložbe Dada Đurića, Draga Đurovića, kao i izložba fotografija "Crna Gora u magičnom oku princeze Ksenije".

Planiran je i filmski repertoar u toku koga će biti prikazani filmovi crnogorskih autora.

Kako je kazao Nikčević bitan segment Programa podrške razvoju kulture jeste i realizacija projekata počev od rekonstrukcije objekata do valorizacije kulturnih dobara.

Tako će u martu početi konzervatorski projekti mosta na Moštanici i Carevog mosta, kao i 27 spomen-obilježja, a biće otvoreno i arheološko nalazište na Riječanima.

Direktor Narodnog muzeja Crne Gore Pavle Pejović je kazao da se nada će podrška krovnih institucija kulture, u sadejstvu sa institucijama kulture grada pod Trebjesom, biti pokretačka snaga mladima da se stvari u vremenu posrnule privrede "prodrmaju" i da se i u vremenu krize nađe mogućnost da se neke stvari koje su postale spomenici rugla, poput Doma revolucije, pokrenu sa mrtve tačke.

Kazao je i da je Program podrške razvoju kulture dobra prilika da sve ono što je pohranjeno po muzejima izađe iz njih i približi se ljudima, jer često nijesmo svjesni šta sve imamo.

Narodni muzej će od marta do decembra organizovati 20 izložbi koje će, kako je kazao Pejović, biti svjedoci razvoja kulture u Crnoj Gori, od Oktoiha do mladih savremenih umjetnika.

"Nadam se da će sve naići na pravi odjek u ovome gradu, jer ako ne dođu ljudi da to vide nijesam siguran da je to dobro. Moramo se potruditi da dođe što više posjetioca koji će biti akteri jedne ozbiljne kulturne politike“, kazao je Pejović.

Program podrške razvoju kulture u Nikšiću usvojila je Vlada na predlog Ministarstva kulture, na četvorogodišnji period 2014-2017.godine.

Bonus video: