Da li su paradajz i krastavac savršen par?

274 pregleda 0 komentar(a)
paradajz, salata, Foto: Shutterstock
paradajz, salata, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.08.2018. 10:14h

Na internetu se pojavila vijest kako nije zdravo jesti paradajz i krastavac u istoj salati, a evo šta je prava istina.

Kao glavni razlog što ne treba praviti kombinaciju paradajza i krastavca navodi se činjenica da je vrijeme varenja veoma različito za ove dvije vrste povrća. Tačno je, paradajz je bogatiji vlaknima nego krastavac, pa se sporije vari.

Međutim, utvrđeno je da se i kombinacija drugih vrsta povrća vari različitom brzinom, pa to ipak nije razlog da odustajate od savršene kombinacije krastavca i paradajza.

Ako imate osjetljiv stomak, pratite kako vaš organizam reaguje nakon što pojedete grčku salatu.

Ukoliko vašoj probavi ne smeta kombinacija krastavca i paradajza, nemate nadimanje stomaka ili gasove, onda slobodno uživajte u svojoj omiljenoj salati.

Dodatni razlog zašto su ljudi počeli da izbegavaju kombinaciju krastavca i paradajza jeste to što krastavac sadrži enzime koji uništavaju vitamin C iz paradajza. Ovo ne bi trebalo da predstavlja problem, osim ako patite od avitaminoze.

Međutim, ako vam nedostaje vitamin C, ovaj problem možete rešiti tako što nećete kombinovati paradajz i krastavac u istoj činiji, već ih jedite odvojeno ili posle obroka popijte čašu soka od ceđene pomorandže i tako nadoknadite neophodnu dozu vitamina, prenosi B92.

Bonus video: