Revoltiran saradnik Pukanića: Kardinal zna zašto mu je bolje u Spužu

Đurović je pravosnažno osuđen na 23 godine zatvora kao ključni čovjek ubistva Pukanića
721 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2014. 14:53h

Autor knjige “Zašto je ubijen Ivo Pukanić” i bivši bliski saradnik urednika zagrebačkog “Nacionala” Berislav Jelinić, izrazio je nadu da će ministar pravde Hrvatske Orsat Miljenić “mirno spavati nakon što potpiše konačnu odluku” o tome da li Baranin Slobodan Đurović zvani Kardinal treba ostatak zatvorske kazne za taj zločin da izdržava u Crnoj Gori.

Jelinić, koji je nakon ubistva Pukanića bio urednik “Nacionala”, smatra da se u hrvastkim medijima pokušava stvoriti privid da je “gotova stvar da Đurović ide u Crnu Goru i da nema formalno pravnih prepreka za to”.

“To je delimično tačno ali ne znači da će tamo završiti jer postoje snažna protivljenja unutar USKOKA i državnog tužilaštva da osuđeni ode u zemlju gdje će mu se otpisati tri godine. Radi se o čovjeku koji je osuđen za brutalno ubistvo koje je uzdrmalo čitav region i on treba da ide u državu gdje evidentno očekuje blaži tretman. Zašto ga očekuje - to neka odgovori neko ko živi u Crnoj Gori i bolje poznaje stanje nego ja,” rekao je Jelinić za “Vijesti”.

On dodaje da je Baranin “pravosnažno osuđeni mučki ubica koji to nije počeo da radi uz poznom živom dobu i nije se slučajno zatekao u Zagrebu”.

Odluku o transferu Đurovića treba još formalno da donese ministar pravosuđa Hrvatske Orsat Miljenić

Đurović je pravosnažno osuđen na 23 godine zatvora kao ključni čovjek ubistva, a u presudi je potvrđeno da je bio veza između ubica i Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam, koji je za ubistvo 2008. platio 1,5 miliona evra.

Odluku o njegovom transferu treba još formalno da donese ministar pravosuđa Hrvatske Orsat Miljenić. USKOK, po čijoj optužnici je Đurović 2010. osuđen, protivi se njegovom prebacivanju u Crnu Goru jer se time umanjuje njegova zatvorska kazna za još tri godine.

“On je državljanin Crne Gore ali i Srbije, gdje ima i prebivalište pa je logično da tamo ide. Međutim, iskoristio je mogućnost da je za kaznena djela za koja je osuđen, u Crnoj Gori maksimalna kazna 20 godina, dok je u Srbiji kao i u Hrvatskoj 23,” rečeno je “Vijestima” u USKOK-u.

Ugovorom o međusobnom izvršavanju odluka o krivičnim stvarima, po kome bi Đurović mogao biti prebačen u crnogorski zatvor, propisana je detaljna procedura u ovakvim situacijama i prava zatvorenika. Jedno od njih je i da se osuđenom licu može dati amnestija ili pomilovanje.

Ministarstvo pravde Crne Gore je ranije, nakon pozitivnog mišljenja Višeg suda u Podgorici, izrazilo saglasnost da Đurović ostatak kazne izdržava u Crnoj Gori.

Ministarstvo pravde Crne Gore je ranije, nakon pozitivnog mišljenja Višeg suda u Podgorici, izrazilo saglasnost da Đurović ostatak kazne izdržava u Crnoj Gori

U knjizi svjedok opisuje kako je Kardinal plaćao ubistva

Komentarišući tvrdnje Đurovićevog advokata Rajka Mlinarića da je osuđen bez dokaza, Jelinić kaže da je on dobro plaćeni advokat čiji je prethodnih godina u nekoliko navrata bio na rubu da pređe granicu posla.

“Ja sam prije mjesec dana objavio knjigu koja je detaljno opisala šta se desilo, objavio sam autorizovani intervju sa krunskim svjedokom (Tomislavom Marjanovićem) u kome on opisuje kako je Đurović plaćao ubistva u Bugarskoj. Evidentno je da se radi o opasnom kriminalcu osuđenom na dugogodišnju kaznu, evidentno da je novčano itekako situiran i da računa da će u Crnoj Gori imati bolji tretman nego u Hrvatskoj,” rekao je bivši Pukanićev prijatelj i saradnik.

Ministarstvo pravde: Sve po propisima

"Osuđeni Slobodan Đurović podnio je molbu za transfer/premještaj iz Republike Hrvatske u Crnu Goru na dalje izdržavanje kazne zatvora izrečene presudom Županijskog suda u Zagrebu.

Pravni osnov za podnošenje molbe predstavlja Ugovor između Crne Gore i Republike Hrvatske o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima. U tom postupku je Viši sud u Podgorici kao nadležni sud izrekao krivičnu sankciju u skladu sa domaćim propisima, dok konačnu saglasnost za transfer osuđenog daju nadležni organi Republike Hrvatske,"saopšteno je "Vijestima" iz Ministarstva pravde Crne Gore.

Bonus video: