Matijašević: Nemam sa kim da se dogovorim o pripremama

"Čuo sam se sa generalnim sekretarom Ivanom Boškovićem, i on mi je rekao da za sada ništa ne zna, da treba da se održi sjednica Predsjedništva
78 pregleda 1 komentar(a)
Nikola Matijašević, Foto: Savo Prelević
Nikola Matijašević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.02.2014. 12:13h

Sredinom maja odbojkaše Crne Gore očekuje druga runda kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Italiji, dva turnira, u Crnoj Gori i Hrvatskoj, te šest mečeva sa Holandijom, Hrvatskom i Rumunijom. Nakon odličnog debija u Evropskoj ligi (peto mjesto), porasli su apetiti, „crveni“ se nadaju da mogu do treće runde, možda i do direktnog plasmana na šampionat Starog kontinenta u Italiji.

Selektor Nikola Matijašević, kako kaže, u decembru i januaru je počeo da planira kontrolne utakmice.

"Već sam stupio u kontakt sa selektorom Poljske Stefanom Antigom, selektorom Grčke Alekosom Leonisom, koji je bio jako zainteresovan da treniramo zajedno i sparingujemo, i sa Emanueleom Zaninijem, selektorom Turske. Kontakt sa Turcima mi je najinteresantniji, jer je to jako bogata federacija i može da nas primi a da nas ništa ne košta. Ja sam to, načelno, dogovorio, ali nemam nikakve vijesti iz našeg Saveza. Pokušavao sam da dobijem neku saglasnost za to, da dobijem dozvolu da to guram do kraja, ali... A već smo u zaostatku", kaže Matijašević za „Vijesti“.

Zastoj u pravoj komunikaciji između OSCG i Matijaševića nas je zatekao...

"Pripreme ne mogu ni da planiram, jer nemam sa kim da se dogovorim. Čuo sam se sa generalnim sekretarom Ivanom Boškovićem, i on mi je rekao da za sada ništa ne zna, da treba da se održi sjednica Predsjedništva. Nadam da ću nakon toga moći da krenem u konkretniju akciju. Bojim se samo da reprezentacije, koje sam naveo, dogovor o kontrolnim utakmicama u međuvremenu ne postignu sa nekim drugim", dodaje Matijašević.

Kako kaže, prati igre, formu i zdravlje reprezentativaca u Francuskoj (Vojina Ćaćića, Božidara Ćuka, Miloša Ćulafiča) i Rumuniji (Gojko Ćuk), sa kojima je u kontaktu.

"Izuzetno sam zadovoljan i radom i redom u reprezentaciji, mislim da je imidž reprezentacije podignut na vrlo visok nivo", sjeća se Matijašević prethodne akcije.

"Rad je izvanredan, disciplina takođe, a motivacija igrača tokom Evropske lige je bila izuzetna. Igrači jedva čekaju da se ponovo nađemo, što prije, i da nastavimo započetu priču koja ima jako lijepu osnovu".

Za kvalifikacije Matijašević računa i na Miloša Ćulafića (zbog povrede ramena) nije bio u sastavu u Evroligi, kao i Marka Bojića, koji je pomenutu akciju preskočio iz disciplinskih razloga.

"Bojića, apsolutno, hoću da vratim u reprezentaciju. Uz njih dvojicu sam sve veći optimista da, možda ne direktno, ali kroz baraž, skoro 70 posto imamo šansi da se plasiramo na EP. Jer, napravljena je sjajna atmosfera, što je i rijetko".

Matijaševića „izuzetno raduju i igre Budvanske rivijere u ovogodišnjoj Ligi šampiona“.

"Još jednom im čestitam na tome. Koliko je Budvanskoj rivijeri bilo dobro što su reprezentativci kroz Evropsku ligu stekli samopouzdanje, toliko je izuzetno dobro i za reprezentaciju što su Budvani ostvarili takve rezultate. Igrači su još više učvrstili samopouzdanje, sad su sve svjesniji da mogu da idu daleko", istakao je Matijašević.

Neozbiljno je da komentarišem informacije o dolasku Boškanu

Krajem januara u jednom crnogorskom dnevnom listu objavljena je vijest da će Slobodan Boškan vjerovatno preuzeti i kormilo reprezentacije, kao dio „paketa“ sa Budvanskom rivijerom, čiji će Boškan biti trener od naredne sezone.

Sa kime je iz budvanskog kluba, „u ime“ Saveza, dogovarao i preuzimanje selekcije, Boškan nije rekao, ali je potvrdio da je „to ozbiljna priča i da bi mu bila čast da vodi Crnu Goru“.

Iz Odbojkaškog saveza Crne Gore su odmah demantovali dolazak Boškana (istina samo u dijelu medija koji su prenijeli vijest, a ne u onom koji je objavio), i istakli da ta vijest nije tačna. Predsjedništvo OSCG je, podsjećanja radi, u julu prošle godine konstatovalo da je zadovoljno radom Matijaševića i donijelo odluku o nastavku saradnje, iako selektor i dalje radi bez ugovora.

Ipak, i u odbojkaškim krugovima se i dalje može čuti da se iz Budve vrši veliki pritisak na OSCG da Boškan zamijeni Matijaševića već od naredne reprezentativne akcije...

"Ja nikakvih zvaničnih informacija o tome nemam. Znam da mi je Predsjedništvo OSCG izglasalo povjerenje i dalo zeleno svijetlo za nastavak rada sa reprezentacijom, što jedva čekam, naravno, jer sam izuzetno zadovoljan radom i svim ostalim. Čuo sam da je u nekim novinama bilo najave da je Boškan budući selektor. Ali, ja to ne bih htio da komentarišem, pošto mi izgleda malo i neozbiljno", kaže Matijašević.

Bonus video: