U Podgorici održan premijerni koncert "Orkestra mladih Crne Gore"

Pored djela svjetskih klasika, premijerno u Podgorici je izvedeno i djelo crnogorskog kompozitora Milivoja Pićurića"Divertimento"
228 pregleda 1 komentar(a)
Orkestar mladih Crne Gore, Foto: Adrian Perović
Orkestar mladih Crne Gore, Foto: Adrian Perović
Ažurirano: 14.08.2018. 09:11h

Premijerni koncert „Orkestra mladih Crne Gore“ pod vođstvom crnogorskog violiniste Igora Pejovića, održan je proteklog vikenda ispred hangara na Sportskom aerodromu "Špiro Mugoša" u Podgorici. Cilj koncerta je bio predstavljanje novog subjekta na kulturnoj sceni naše države u sastavu 15 mladih gudača koji su profesionalno aktivni u inostranstvu.

"Montenegro Youth Orchestra je nastao kao potreba crnogorske kulturne scene za prvim orkestrom mladih oformljenim u Crnoj Gori, a i kao potreba mladih muzičara, prvenstveno onih koji borave u inostranstvu, da okupljeni oko iste ideje daju vjetar u jedra umjetničkoj muzici u Crnoj Gori. Orkestar je formiran od mladih crnogorskih muzičara koji svoj profesionalni angažman uglavnom vezuju za inostranstvo. Kroz orkestarsku partituru mladi crnogorski umjetnici doprinijeli su iskustvom stečenim u evropskim koncertnim dvoranama", objašnjava Pejović.

Pored djela svjetskih klasika, premijerno u Podgorici je izvedeno i djelo crnogorskog kompozitora Milivoja Pićurića"Divertimento".

"Nakon uspješne premijere 'Divertimenta' za gudače crnogorskog kompozitora Milivoja Pićurića, na festivalu 'Espressivo', riješili smo da 'Divertimento' zaslužuje da zaživi premijernim izvođenjem i u Podgorici. Naša želja je da Montenegro Youth Orchestra pronađe svoj prostor na međunarodnoj muzičkoj sceni a nakon koncerta smatram da sa pravom možemo očekivati inostrano predstavljanje u bliskoj budućnosti", istakao je Pejović za "Vijesti".

Pejović je, nakon studija u Beču iskoristio boravak u Crnoj Gori da u saradnji sa Adrianom Perovićem osnuje “Udruženje mladih umjetnika Crne Gore” a zatim i “Montenegro Youth Orchestra”. Svoje planove, kaže da vezuje za koncertne aktivnosti i nastavak školovanja u Evropi, a Crnogorski orkestar mladih će, vjeruje on, kroz Udruženje mladih umjetnika Crne Gore nastaviti svoje koncertno djelovanje.

Koncert klasične muzike održan je pod pokroviteljstvom Airways Aviation Montenegro, a u organizaciji partnera NVO Udruženje mladih umjetnika Crne Gore, Riana group, restoran Byblos i Discover Montenegro, a Pejović je, u ime Okrestra, uručio zahvalnicu Marvanu Atali za "humanitarnu donaciju i podršku u profesionalnoj afirmaciji mladih muzičara u Crnoj Gori".

"Humanitarnu donaciju gospodina Atale ispred Airways Aviation Academy Podgorica iskoristićemo u svrhu afirmacije mladih crnogorskih muzičara i nastavka koncertnog plana Montenegro Youth Orchestra. Visoka umjetnost nije profitabilna djelatnost ali je kroz istoriju nalazila svoj put opstanka. Zato vjerujem da će naš projekat u budućnosti podržati subjekti sa senzibilnijim osjećajem za umjetničku muziku i skromnim finansijskim kapacitetom", ističe Pejović i zaključuje: "Djelo koje vrijedi neće ostati neprimijećeno. Mislim da u ambijentu praktičnosti i brzine koji nas okružuje talentovani umjetnici imaju priliku da ozbiljnom istrajnošću i vjerovanjem u ideju ostave svoj lični pečat. Poznati su trenutni crnogorski kulturološki problemi. Optimisti smo i aktivno se bavimo kulturnim napretkom Crne Gore. Smatram da kultura zaslužuje više pažnje i važnosti a rezultat toga bio bi vidljiv i u političkom, ekonomskom i ekološkom stanju države".

O Pejoviću

Igor Pejović rođen je u Podgorici 1995. godine. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi prof. Mirana Begića, a “Umjetničku diplomu” stekao na Konzervatorijumu “Richard Wagner” u Beču, u klasi jednog od vodećih pedagoga Evrope prof. Igora Petruševskog. Usavršavao se na brojnim majstorskim kursevima i seminarima kod eminentnih profesora violine u svijetu, kao što su Julia Fischer, Michael Kopelman, Irina Jasvili, Zoran Milenković, Kees Hulsman, Anton Martinov, Andrej Kurti…

Osvajao je mnogobrojne nagrade i priznanja u zemlji i inostranstvu, a nastupao je i u Crnoj Gori i mnogim evropskim gradovima. Član je ‘’CCCO’’ orkestra i ‘’Haydn symphony orchestra’’ u Beču. Osnivač je „Udruženja mladih umjetnika Crne Gore“ i „Montenegro Youth Orchestra“.

Bonus video: